hooggevoelig

Hooggevoelig? Probeer een ontspannende massage!

Wanneer je een middag hebt bijgekletst met je vriendinnen, kom je met een overvol hoofd thuis. Je hebt behoefte aan stilte en rust zodat je alles even kunt laten bezinken. Van shoppen op een drukke zaterdagmiddag wordt jij alles behalve blij. De krioelende mensen in de winkelstraat en lange rijen bij de kassa en paskamers putten je uit. Veel liever vermijd je de drukte. Als je je hierin herkent, ben je misschien hooggevoelig en laat je prikkels moeilijk los. Een rustgevende massage kan je hierbij helpen.

Fijngevoelig zenuwstelsel

Een hooggevoelig of Highly Sensitive Person (HSP) is iemand met een fijngevoelig zenuwstelsel. Je zintuigen krijgen informatie binnen die in de hersenen verwerkt worden. Bij een HSP’er worden al deze indrukken en emoties uitgebreider en nauwkeuriger door het zenuwstelsel verwerkt dan bij iemand die minder gevoelig is. Wat veel anderen normaal vinden, zoals mensenmassa’s, harde muziek of groepsgesprekken, kan voor een hooggevoelig persoon te veel zijn om te verwerken. Je raakt dan overprikkeld.

Ben jij hooggevoelig?

Wanneer je overprikkeld bent, wordt je onrustig door wat je ziet, hoort, voelt, ruikt en proeft. Ook maken prikkels een diepere indruk en er is meer tijd nodig om de prikkels te verwerken. De volgende kenmerken zijn typerend voor een hooggevoelige volwassene:

 • gevoelig voor harde geluiden, fel licht en sterke geuren
 • sferen en stemmingen beter aanvoelen en hierdoor beïnvloed worden
 • zorgzaam zijn en te veel inspringen op de behoeften van anderen
 • moeite hebben met het aangeven van grenzen
 • geraakt worden door natuur, kunst, muziek
 • plichtsgetrouw en perfectionistisch zijn
 • last van stress, spanning, depressie, angsten, hoofdpijn etc.
 • moeite hebben om gevoelens van zichzelf en anderen van elkaar te kunnen onderscheiden
 • een sterke intuïtie hebben

Ben jij hooggevoelig en kun je prikkels maar moeilijk loslaten?

Kinderen en hooggevoeligheid

Niet alleen volwassenen hebben te maken met hooggevoeligheid. Ook kinderen kunnen hooggevoelig zijn. Vaak uit dat zich op jonge leeftijd al in bijvoorbeeld een grote verbeeldingskracht, concentratieproblemen bij overprikkeling, intens reageren op pijn en overprikkeling door licht en geluiden. Ook hebben hooggevoelige kinderen vaak intense emoties en maken ze zich veel zorgen. De kinderen hebben behoefte aan liefde en harmonie. Ze zijn empathisch en hebben moeite met nieuwe situaties.

Massage

Speciaal voor mensen die te maken hebben met hooggevoeligheid, biedt Monique Koger in haar praktijk ontspannende massagebehandelingen aan. Ze vertelt over de mogelijkheden: ‘Afhankelijk van je behoeften en persoonlijke voorkeuren, zijn er meerde opties mogelijk. Zo kun je kiezen voor een massage van een uur waarbij je hoofd, nek, rug, achterzijde armen, bekken, billen, achterzijde benen en voeten uitgebreid gemasseerd worden. Ook een uur duurt de massage van het hoofd, gezicht, hals, voorzijde armen, buik, voorzijde benen en voeten. Een massage van 2 uur is ook mogelijk, waarbij zowel de voor- als achterzijde van je lichaam wordt gemasseerd. De massage van een uur zijn ook geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.’

HSP-feitjes

 • Hooggevoeligheid komt vaker voor dan je denkt. Maar liefst 20% van de bevolking is HSP-er.
 • Het is waarschijnlijk een erfelijke eigenschap
 • HSP komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen

Voor jou!

Heb je ook behoefte aan een ontspannende massage? Wil jij leren hoe jij je kindje een babymassage geeft? Of wil je graag een privéworkshop masseren volgen? Of kamp je met klachten als hoofdpijn, migraine, slapeloosheid of negatieve gevoelens, of zit je om andere redenen niet lekker in je vel? Dan zit je bij Monique Koger van Praktijk Nikhita op de goede plek. Met haar massages, meditaties, healingen en readingen heeft zij alles in huis om ervoor te zorgen dat jij (en je kindje of partner) weer beter in je vel komt te zitten. Benieuwd wat zij voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met haar op, en stel al je vragen.

Datum: 28 september 2019