hooikoorts

Last van hooikoorts? Dit kan jou helpen!

Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, kan een vervelende en ongemakkelijke aandoening zijn. Het wordt veroorzaakt door een allergische reactie op stuifmeel en andere allergenen in de lucht, zoals schimmelsporen en huidschilfers van huisdieren. Gelukkig hebben we enkele tips voor je uitgezocht om de symptomen van hooikoorts onder controle te houden. Laten we beginnen!

 

Vermijd blootstelling aan pollen

De beste manier om je hooikoortssymptomen te verminderen is om blootstelling aan pollen zoveel mogelijk te vermijden. Let op de pollentellingen in je omgeving, vooral als ze hoog zijn. Probeer in die tijd geen ramen open te zetten of te lang buiten te zijn. Je moet je ook douchen nadat je buiten bent geweest om eventuele achtergebleven pollen deeltjes op je huid of haar weg te wassen.

Neem medicijnen

Er zijn verschillende medicijnen die kunnen helpen bij het verlichten van hooikoorts symptomen, zoals antihistamine en neusspray. Een antihistamine is een geneesmiddel dat helpt bij het blokkeren van de werking van histamine, een stof die het lichaam produceert in reactie op een allergische reactie. Histamine veroorzaakt symptomen zoals niezen, jeukende ogen en een loopneus. Antihistaminica werken door histamine te blokkeren, waardoor deze symptomen worden verlicht. Een hooikoorts neusspray is een medicijn dat rechtstreeks in de neus wordt gespoten en bedoeld is om de symptomen van allergische rhinitis of hooikoorts te verlichten. Deze sprays bevatten vaak een antihistaminicum, corticosteroïd of een combinatie van beide. Ze werken lokaal in de neus en verminderen zwelling van het neusslijmvlies en verminderen daardoor de symptomen zoals een verstopte neus, een loopneus en jeukende neus.

Spoel je neus

Een eenvoudige zoutoplossing kan helpen de verstopping bij hooikoorts enigszins te verlichten. Meng gewoon zout en water met elkaar en gebruik een neti pot om het door één neusgat te spoelen en uit het andere. Dit helpt alle allergenen te verwijderen die in de neusholte vastzitten en geeft wat verlichting van hooikoorts symptomen als niezen en een loopneus.

Immunotherapie

Tenslotte is immunotherapie een optie als je op langere termijn verlichting wilt van allergieën zoals hooikoorts of astma. Allergie-injecties bevatten kleine hoeveelheden van een allergeen die na verloop. van tijd geleidelijk toenemen tot het lichaam ongevoelig wordt en geen allergische reacties meer krijgt. als het in de toekomst weer aan het allergeen wordt blootgesteld. Immunotherapie vereist gewoonlijk wekelijkse injecties over een periode van enkele maanden of jaren, afhankelijk van hoe ernstig je allergieën zijn, maar kan na voltooiing langdurige verlichting bieden.

Hooikoorts kan veel vervelende symptomen veroorzaken, maar er zijn manieren waarop je ze effectief kunt beheersen, zodat je niet onnodig hoeft te lijden. Door deze tips te volgen, vind je hopelijk wat verlichting van vervelende allergie symptomen dit allergieseizoen. Veel succes!

Datum: 07 maart 2023