Hooikoorts

Ziek van de zomer!

Hatsjoe! Met de zomer in de aantocht wordt menig hooikoorts patiënt weemoedig. Snotteren, hoofdpijn, jeuk aan de ogen en neus. Dat zijn nog maar een paar symptomen waar je last van kunt hebben als je hooikoorts hebt.

Snotteren

Het hooikoortsseizoen is weer volop begonnen. De meeste bomen en planten groeien tussen februari en september, wat betekent dat jij deze maanden weer volop aan het niezen bent. Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel, planten of bomen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kun je wanneer dan ook hooikoorts “oplopen”. Het kan ineens doorzetten en kan ook ineens verdwijnen. De meeste mensen ontwikkelen het tussen hun tiende en dertigste en een groot deel groeit er vanzelf weer overheen. Helaas geldt dit niet voor iedereen.

Allergisch

Bij hooikoorts is je lichaam overgevoelig voor stuifmeelkorrels. In het voorjaar zit de lucht hier vol mee omdat bloemen, bomen en planten zich dan voortplanten en stuifmeel verspreiden. De korrels zijn niet per se schadelijk, maar als je hooikoorts hebt ziet je lichaam deze korrels wel als gevaarlijk en begint je afweersysteem te werken en krijg je ziekteverschijnselen. De neus, keel en ogen raken overprikkeld, met alle gevolgen van dien.

Bij hooikoorts is je lichaam overgevoelig voor stuifmeelkorrels

Hulpmiddelen

Natuurlijk zijn er een paar dingen die je tegen de hooikoorts kunt doen. Zo zijn er zat medicijnen en neussprays op de markt om je klachten wat te verlichten. Zo is het ook goed om je was niet buiten te laten drogen, hoe lekker het weer ook is. Door een zonnebril te dragen en vaseline rond je neus te smeren, bescherm je jezelf ook meer. Als je de ramen écht open wil zetten, doe dit dan het liefst na een regenbui. Dan zijn er het minst pollen in de lucht. En je ogen jeuken heel erg, maar wrijf niet in ze! Als je het écht niet uithoudt, spoel dan je ogen of gebruik een washandje.

Acupunctuur

Hooikoortspatiënten kunnen gebaat zijn bij acupunctuur. Patiënten merken vaak dat klachten afnemen en dat ze minder medicijnen nodig hebben. Dit komt omdat acupunctuur dieper ligt: het pakt het niet juist functioneren van het afweersysteem aan. Patiënten zien vaak dat er na zes behandelingen al verbetering is. Ademen gaat makkelijker en klachten nemen af. Zeker het proberen waard!

Datum: 07 april 2022