hormonale-balans

Resveratrol: een hormonale superster?

Een recent onderzoek onder Poolse vrouwen toonde onlangs aan dat de stof resveratrol voor een hormonale balans kan zorgen. En dat is niet alles, want het gaat zowel om de vruchtbare periode als de overgang. Tijdens de vruchtbare periode kunnen een aantal hormonen roet in het eten gooien en voor disbalans zorgen. De belangrijkste ‘verdachten’ zijn testosteron, insuline en leptine. Resveratrol werkt balancerend op deze drie hormonen

Testosteron

Testosteron is een hormoon dat zowel mannen als vrouwen nodig hebben. Alleen bij vrouwen wordt het grotendeels omgezet in oestrogeen. Oestrogeen zorgt voor een goede botaanmaak, stimuleert slijmvliezen en reguleert de temperatuurbeleving. Vandaar dat tijdens de overgang botdichtheid afneemt, uitdroging van slijmvliezen plaatsvindt en opvliegers voorkomen. Wanneer vrouwen teveel aan testosteron maken zie je vaak beharing op armen en gezicht, terwijl het hoofdhaar afneemt. Ook kan het voor mentruele klachten zorgen of onrust. Resveratrol deed de aanwezige testosteron in het onderzoek dalen met wel 23%!

Insuline

Waarom kan bij vrouwen de testosteron zo hoog worden? Vaak komt dit omdat de omzetting van testosteron naar oestrogeen geblokkeerd is. Insuline is een hormoon dat deze blokkade in hoge hoeveelheden kan veroorzaken Je kunt te veel insuline krijgen door overmatig koolhydraten te eten, stress te ervaren of een ontsteking te hebben. Ook is insuline een groeihormoon dat voor overgroei in de follikels in de eierstokken kan zorgen. Hierdoor kunnen cystes of zelfs kanker ontstaan. Insuline is een heel belangrijke stof, maar liever niet te veel dus. Resveratrol is in staat om insuline met 32% te doen dalen.

Leptine

Als laatste is leptine heel belangrijk. Leptine is een beetje de hormonale verkeersregelaar. Het hormoon wordt na een maaltijd gemaakt in de zwellende vetcellen en daarna gaat het aan de slag. Zo stimuleert het de aanstuurder Luteïniserend hormoon (LH) waardoor de ovaria (eierstokken) toestemming krijgen om oestrogeen te maken, het regelt groei van de ovaria en maakt de receptoren ervan gevoeliger zodat de hormonen kunnen ‘aanbellen’.

Wanneer vrouwen teveel aan testosteron maken zie je vaak beharing op armen en gezicht

Belang van balans

Zoals elk ander hormoon gaat het om balans. Crashdiëten met onvoldoende calorieën geven onvoldoende leptine, wat voor problemen kan zorgen. Denk maar aan modellen, topsportsters en anorexiapatiënten die vaak met onvruchtbaarheid kampen. Te grote maaltijdporties zorgen daarentegen voor te veel leptine waardoor de ovaria worden ‘overspoeld’ en er ongevoeliger voor worden. Je zult het al raden: resveratrol is hét supplement wat leptine kan verbeteren. Misschien heb je er zelfs al eens van gehoord toen het vorig jaar in het nieuws kwam. Toen werd bekend dat een gezonde leptinespiegel niet alleen goed is voor de hormonen, maar ook beschermend werkt tegen COVID-19.

Persoonlijk advies

Zoals met alles gaat het om balans en hormonen zijn geen uitzondering. Gezonde voeding en niet te veel stress doen al heel veel en voor het laatste zetje kun je een supplement zoals resveratrol overwegen. Wil je eens een persoonlijk advies voor jouw situatie? Loop gerust eens binnen bij drogisterij De Rode Pilaren. Ons deskundige team staat graag voor je klaar!

Datum: 08 augustus 2017