huid

5 tips voor een mooie huid

Je zou kunnen zeggen dat onze huid het grootste orgaan is, een rekbaar pantser dat zorgt dat vloeistoffen gecontroleerd ons lichaam kunnen verlaten. Of dat onze huid deel is van ons immuunsysteem door ziekteverwekkers buiten de deur te houden. Maar dan gaan we aan iets belangrijks voorbij. Onze huid heeft namelijk ook een psychische functie want het heeft met zelfexpressie te maken. Het is dus erg belangrijk om je huid goed te verzorgen.

Een gave huid is een gezonde huid

Dankzij een gave huid kunnen we met zelfvertrouwen ons leven leiden en tonen we aan de wereld dat we gezond zijn. Of in geval van huidproblemen dwingt de huid ons kwetsbaarheid te ervaren en na te denken wat er nog meer verstoord is in ons lichaam. Onze huidkwaliteit heeft een grote invloed op ons welbevinden.

Opbouw van de huid

De huid bestaat uit drie onderdelen: de opperhuid, de lederhuid en de onderhuid. De lederhuid bevat structurele draagbalken die bestaan uit collageen. Denk aan de betonnen fundering waarop de muren (huidcellen) worden gebouwd. Het aanwezige elastine is een soort rubber dat de verbindingen flexibel maakt zodat je huid tegen een stootje kan. Daartussen bevindt zich hyaluronzuur. Deze stof is in staat om als een spons heel veel vocht op te nemen zodat we niet uitdrogen. In de opperhuid worden keratine, melanine en ceramide gevormd. Keratine wordt ook wel de ‘bakstenen’ genoemd die de huid sterk houden. Ceramide is te vergelijken met de mortel tussen de stenen. Hiertussen bevindt zich melanine, dat pigment tegen UV-straling en beschadiging geeft.

De huid is het grootste orgaan

Rimpels tegengaan

Fijne lijntje en rimpels zijn verzwakkingen in de huidstructuur, vergelijkbaar met scheurtjes in droge aarde. Om dit tegen te gaan, moeten we ons op de lederhuid richten en deze versterken. Hierbij een aantal tips om dit te doen:

  • Gebruik MSM
  • Gebruik collageen
  • Gebruik vitamine C
  • Drink regelmatig bottenbouillon

MSM is een bron van zwavel

Zwavel is een onderdeel van verschillende weefsels in je lichaam. Een belangrijke bouwsstof van de huid is collageen. Zwavel, oftewel MSM, is onderdeel van collageen.

Verrijk je huid met viscollageen

Collageen is een lijmachtig eiwit en te vergelijken met taai rubber. Viscollageen wordt gezien als de beste collageenvorm wat betreft opname en werkzaamheid. Je kunt collageen dagelijks gebruiken om je huid te verrijken.

Dé vitamine voor je huid

Vitamine C helpt de collageenvezels aan elkaar te bevestigen en helpt schade te voorkomen aan alle huidlagen.

Drink regelmatig bottenbouillon

Beenmerg is rijk aan eiwitten zoals collageen en glutamine. Glutamine is weer de bouwsteen voor hyaluronzuur en elastine. Wist je dat de darmcellen grotendeels uit glutamine bestaan en ook hun energie uit glutamine halen? Zelfs het darmslijmvlies is uit dit eiwit gemaakt en ook kraakbeen wordt ervan gemaakt. Daarom zijn darmproblemen vaak ook huidproblemen (en kraakbeenproblemen). Drink daarom regelmatig bottenbouillon.

Jouw leverancier voor een mooie huid

Wist je dat Drogisterij Kruiderij De Rode Pilaren je allerlei producten en supplementen biedt, die ervoor zorgen dat jouw huid mooi en gezond wordt en blijft? Daarnaast kun je er ook terecht voor producten op het gebied van onder andere gezondheid, uiterlijke verzorging en gezonde voeding. Via de webshop kun je dat zelfs 24/7 doen!

Zonnefactor: in de zomer én in de winter

Gebruik een natuurlijke crème mét zonnefactor! De meest verouderende factor voor de huid is zonlicht. Ga je een dagje de zon in? Zeker doen, maar ga niet uren bakken. Wat zonlicht doet, is de elastineverbindingen verzwakken zodat de collageen inzakt en rimpels veroorzaakt. Leg maar eens een elastiekje dagen in de zon en je ziet wat er gebeurt. Een crème met zonnefactor kun je ook pas gebruiken na een halfuurtje zonnen. Dan heeft de vitamine D opname al plaatsgevonden en kun je met gerust hart smeren.

Datum: 12 november 2022