huidverzorging

Huidverzorging bij kanker: feiten en fabels

Je huid kan behoorlijk te lijden hebben onder de behandeling tegen kanker. Een goede huidverzorging voor, tijdens en na deze ziekteperiode is dan ook extra belangrijk. Toch bestaan er nogal wat fabels over wat er nu wel en niet mag. Wij zetten er een paar voor je op een rijtje.

Je kunt je vertrouwde huidverzorgingsproducten blijven gebruiken

Fabel. Tenzij je al speciale producten gebruikt, is het verstandiger om te starten met vochtinbrengende verzorgingsproducten. Vermijd het gebruik van parfum, deodorant of aftershave waaraan alcohol is toegevoegd.

Gebruik natuurlijke producten

Feit. Aan de meeste producten voor huidverzorging zijn allerlei stoffen toegevoegd. Kijk maar eens op het etiket. Al deze, voornamelijk chemische, toevoegingen kunnen je huid extra triggeren. Kies voor producten die zo natuurlijk en biologisch mogelijk zijn. Dat betekent dus – we noemden het al – geen alcohol, maar let ook op andere stoffen zoals parabenen, ftalaten (dit zijn allebei hormoonverstoorders) en aluminium (wat in deoderant kan voorkomen).

Onderga geen schoonheidsbehandeling gedurende je behandelingen

Fabel. Je kunt je gerust laten behandelen in een schoonheidssalon waar men gespecialiseerd is in huidzorg bij kanker. De producten waarmee ik werk, zijn een weldaad voor je huid. Bovendien word je al zó vaak aangeraakt door professionele handen die je onderzoeken en behandelen, dat het een weldaad is om ook eens verzorgende en liefdevolle handen op je huid te voelen. Een verwenmoment, puur voor jezelf en je vaak pijnlijke huid, zodat je je voor even weer vrouw kunt voelen in plaats van kankerpatiënt.

Massage is juist liefdevol en troostend

Massage is gevaarlijk als je kanker hebt

Fabel. Massage is juist liefdevol en troostend. En wanneer je erover twijfelt, kun je het vooraf natuurlijk altijd met je behandelend arts overleggen. Als de massage op een zachte manier gebeurt die gericht is op ontspanning kan het zelfs helpen bij klachten als:

  • pijn
  • angst 
  • kortademigheid 
  • vermoeidheid 
  • depressie
  • stemmingsstoornissen
  • slaapproblemen

Massage kan je immuunsysteem versterken

Feit. Dat is onder meer het effect van de Medical Reflex Treatment die ik geef. Deze gezichtsbehandeling is vooral een weldaad voor patiënten met een zeer kwetsbare huid als gevolg van chemo, bestralingen of andere medicijnen. De Facial Reflex Massage, een vorm van reflexologie, staat centraal bij deze behandeling. Energiebanen worden in balans gebracht, waardoor je immuunsysteem versterkt wordt en je je fitter gaat voelen. Daarna wordt je huid gevoed en verzacht met passende huidverzorging.

Contact

Wil jij meer weten over huidzorg bij kanker of de Medical Reflex Treatment? Neem dan gerust eens contact met me op, zodat ik je er meer over kan vertellen.

Datum: 15 februari 2023