huidverzorging-bij-kanker

Goede verzorging van je huid tijdens en na kanker: waarom zo belangrijk?

We kennen helaas bijna allemaal wel iemand die te maken heeft met deze nare ziekte, of het betreft onszelf. Kanker is een ingrijpende ziekte die het leven van zowel jezelf als je naasten op zijn kop zet. Vaak is behandeling onvermijdelijk. Maar juist dan is het zo belangrijk om ook je huid goed te verzorgen. Positieve aandacht voor je lichaam is enorm wenselijk in een heftige periode. Wat je kunt doen, lees je in deze blog.

Wat merk je aan de huid?

Wanneer je te maken hebt met kanker en een oncologische behandeling, heeft dat impact op je gehele lichaam. In veel gevallen worden zowel zieke als gezonde cellen aangetast, en dat merk je ook aan je huid. Je huid reageert doordat het gevoelig is, en je hebt sneller last van pijn, vlekken of droogte. Dat kan mentaal ook invloed hebben. Soms herken je jezelf niet goed meer terug. Extra veel rust en goede zelfzorg is daarom erg belangrijk.

Welke klachten merk je na chemotherapie?

Met welke huidklachten je te maken krijgt na een bestralingsbehandeling of chemotherapie, kan erg verschillen. Klachten ten gevolge van chemotherapie kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Uitslag
  • Jeuk
  • Roodheid
  • Witte of bruine vlekken
  • Schilferige huid

Klachten na bestraling

Klachten na bestraling kunnen lijken op die na chemotherapie. Denk aan:

  • Uitslag
  • Jeuk
  • Roodheid en vlekken
  • Droge, schilferige huid
  • Branderig gevoel op de huid

Positieve aandacht voor je lichaam is enorm wenselijk in een heftige periode

Hoe verzorg je de huid?

Je lichaam heeft in deze periode veel te verduren (gehad). Het is daarom belangrijk om de huid voorzichtig en zorgvuldig te behandelen. Maar ook voor je mentale welzijn is het prettig je lichaam weer even op een positieve manier te benaderen en te verzorgen. Het beste is om pH-neutrale, ongeparfumeerde crèmes te gebruiken zonder alcohol, zodat de huid niet nog verder uitdroogt. Tijdens een huidbehandeling voor mensen met kanker wordt hier uiteraard rekening mee gehouden en de behandeling toegespitst op jouw specifieke wens en nood.

Extra ondersteuning

Bij Beauty&Skincare Spijkenisse kun je terecht voor een deskundig advies en behandeling. De huidverzorging werkt als aanvulling op de adviezen van het ziekenhuis of behandelend arts. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van de MEDICAL COLLECTION van IK SKIN PERFECTION. Deze cosmeticalijnen bevatten producten die speciaal ontwikkeld zijn voor de behandeling van je huid bij chemotherapie, bestraling en intensieve medicatie. Je bent van harte welkom.

Datum: 04 mei 2022