zonschade

De invloed van de zon op je huid – dit moet je weten

De zon heeft een positief effect op veel mensen. Het is lekker om weer buiten te zijn, de kleding mag luchtiger en de terrasjes zitten weer vol. Ongemerkt spendeer je meer tijd in de zon dan je denkt. Heerlijk natuurlijk, maar inmiddels weten we ook dat er ook een keerzijde is. Waar moet je op letten als het gaat om de zon en de huid?

Positieve effecten van de zon

De zon heeft zeker positieve effecten. Zo zorgt de uv-straling van de zon ervoor dat je lichaam vitamine D aanmaakt, wat vervolgens weer zorgt voor de aanmaak van endorfine – ofwel een gelukshormoon. Het maakt ons minder depressief en de zon maakt ons zelfs sneller verliefd. Ook is het goed voor tanden en botten. Vermijd de zon dus zeker niet helemaal! Je voelt je er beter, vrolijker en sterker door.

Waarom is de zon nadelig voor de huid?

Toch heeft de zon enkele nadelige effecten, die zichtbaar en onzichtbaar zijn op de huid. Waar kun je dan aan denken?

1. Je krijgt sneller rimpels

Uv-straling breekt collageen af. Deze lichaamseigen stof zorgt normaal gesproken voor de stevigheid en flexibiliteit van je huid. Bij het ouder worden neemt de aanmaak van collageen af, maar onder invloed van zonlicht versnelt dit proces. Door minder collageen in de huid, wordt de huid slapper en krijg je sneller rimpels. De zon veroudert je huid op die manier zonder dat je het doorhebt.

Waar moet je op letten als het gaat om de zon en de huid?

2. De zon zorgt voor pigmentvlekken

De zon maakt melanine aan en dat geeft je een mooie bruine kleur, maar de aanmaak van melanine kan ook verstoord raken. Dat zorgt voor ontsierende pigmentvlekken in je gezicht en op je handen. Ook die pigmentvlekken zorgen voor een ouder uiterlijk en zijn lastig te behandelen.

3. Het vergroot de kans op huidkanker

Uv-straling zorgt voor een snellere celdeling. Dit betreft goede cellen, maar het stimuleert ook slechte cellen, die voor huidkanker kunnen zorgen. Blijf dus alert op het aantal uren dat je in de zon spendeert.

Wat kun je zelf doen?

Het advies is om maximaal een uur per dag in de zon te zitten en dan het liefste niet tussen 12 en 15 uur in de middag. Draag voor de rest van de dag een hoedje en blijf in de schaduw. Smeer je huid ook altijd goed in met een SPF. Ook wanneer de zon niet veel kracht lijkt te hebben, het bewolkt is of winters weer is, is het raadzaam dagelijks SPF te gebruiken.

Hulp bij zonschade

Heb je last van een zonverbrande of beschadigde huid en wil je een behandeling op maat? Maak een afspraak bij Beauty&Skincare Spijkenisse voor een goed advies en een heerlijke oppepper voor je huid. Ook als je je huid goed wil laten verzorgen na huidkanker, ben je hier aan het goede adres. Neem gerust contact op.

Datum: 06 april 2022