gevoelige-huid

Xannes advies: zo verzorg je een gevoelige huid

Je huid voelt droog aan en prikt een beetje. Je probeert het met een crème iets te verzachten, maar vervolgens is je huid ontzettend rood. En dan nog ben je blij dat je op het moment even geen last van ontstekingen hebt. Voor veel mensen is dit aan de orde van de dag. Regelmatig kom ik in de salon mensen tegen die een gevoelige huid hebben. Dit gaat om een huidconditie die met goede aandacht, de juiste producten en verzorgd moet worden, vaak in combinatie met de juiste voeding. De vraag die ik vaak krijg is dan ook: hoe? Dat vertel ik je graag in dit blog.

Wat is een gevoelige huid?

Een kenmerk van een gevoelige huid is dat de huid uit balans is. Normaal kan de huid goed een barrière vormen. Een gevoelige huid moet meer moeite doen om schadelijke invloeden van buitenaf tegen te houden. Hierdoor reageert de huid heviger op deze stoffen dan andere huidtypes. De huid is vaak dunner en heeft een verminderd beschermend vetlaagje. Hierdoor is een gevoelige huid vaak ook droger.

Een gevoelige huid is een huidconditie. Deze conditie kan ontstaan door verschillende factoren. De zon kan bijvoorbeeld je huid beschadigen door de uv-straling die hierbij op je huid komt. Ook hormoonwisselingen of bepaalde voedingsstoffen kunnen tot een gevoelige huid leiden. Je levensstijl kan hier ook invloed op hebben: zowel roken als alcohol, stress en voeding kunnen je huid gevoelig maken.

Klachten bij een gevoelige huid

Wat merk je hier zelf van? Wanneer je een gevoelige huid hebt, heb je dit snel door. De meest voorkomende klachten zijn een rode, trekkerige en/of droge huid. Je kunt zelfs een prikkend of brandend gevoel krijgen. Ook merk je bij deze huidconditie dat veel producten niet leiden tot irritatie of niet de gewenste resultaten, simpelweg omdat je huid deze producten niet goed kan verdragen. Hierdoor bestaat de kans dat je jouw huid juist beschadigt in plaats van verzorgt. Hoe verzorg je een gevoelige huid wel op de juiste manier?

Zorg voor een goede reiniging

Reinig je huid met lauwwarm water en een mild product. Gebruik niet te heet water, dit kan de huid namelijk vooral beschadigen. Reinig je huid zowel ’s ochtends als ’s avonds. Zelfs al heb je in de ochtend sinds je laatste reinigingsbeurt enkel geslapen, door je kussen en nachtrust kan je huid tóch weer verontreinigd raken. Zeker bij een gevoelige huid maar ook bij een droge huid is het gebruik van een nareiniger ook belangrijk. In water zit zout en kalk, waardoor je huid sneller kan uitdrogen. Ook is de PH-waarde van een reiniger vaak hoger dan je huid. Een nareiniger kan zowel de waterresten van je huid halen als de PH-waarde van je huid herstellen.

Snel een droge of trekkerige huid? Het kan zijn dat je een gevoelige huid hebt

Let op je productgebruik

Vermijd zo veel mogelijk producten als scrubs en stoombaden, deze kunnen een gevoelige huid alleen maar irriteren. Wil je toch een product zoals een scrub gebruiken, zoek er dan een die geschikt is voor een gevoelige huid. Let er ook op dat er geen alcohol of parfum in je producten zit. Deze stoffen drogen de huid vooral verder uit. Ook belangrijk: sommige huidproducten hebben een houdbaarheidsdatum. Gebruik geen producten waarvan de datum is verstreken, want dit kan tot irritatie leiden.

Hoe zit het met je voeding?

Een goede verzorging van je huid werkt niet alleen van buitenaf, ook van binnenuit. Om deze reden geven we in de salon ook voedingsadvies. Je huid moet het vaak doen met de laatste restjes voedingsstoffen die uit je voeding overblijven. Daarom is het belangrijk om zeker bij een gevoelige huid op te letten of je de juiste stoffen wel binnenkrijgt.

Zet de huid aan het werk

Het belangrijkste is om de huid zelf aan het werk te zetten. Wij doen dit in de salon in drie stappen. De huid moet gereinigd worden, verbeterd worden en vervolgens worden beschermd tegen invloeden van buitenaf. Op die manier kun je zowel jouw huid stimuleren om diep onder oppervlak te herstellen als de huidflora op het huidoppervlak weer in balans te brengen, zodat deze de huid kunnen beschermen tegen invloeden waar je heftig op kunt reageren.

Huidproblemen? Laat ze behandelen

Het is belangrijk om een gevoelige huid goed te verzorgen, want deze huidconditie kan leiden tot couperose, rosacea of huidveroudering. Heb jij een droge, gevoelige of snel reagerende huid? Laat jouw huid dan tijdig behandelen bij de beautysalon. Ik kan je huid verzorgen en weer in balans brengen om klachten te verlichten. Dit doen we aan de hand van een persoonlijk plan Daarnaast kunnen we samen met behulp van een huidanalyse op zoek gaan naar producten die geschikt zijn voor jouw huidtype. Wil jij weten wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Kom dan vrijblijvend langs voor een intake.

Datum: 09 januari 2023