raamdecoraties

Drie raamdecoraties die sfeer brengen in een ruimte

Ben je op zoek naar nieuwe raamdecoratie? Niet iedere raamdecoratie is even geschikt voor een bepaalde ruimte. De keuze voor raamdecoratie heeft namelijk ook invloed op de sfeer. Gordijnen bijvoorbeeld, geven een andere sfeer dan jaloezieën of vitrage. Bij een strakke en industriële inrichting kies je geen frivole vitrage, bij een warme en landelijke woonstijl passen geen zwarte aluminium lamellen.

Wil je een interieur-technisch verantwoorde keuze maken, dan moet je weten wat een bepaalde raamdecoratie met de sfeer in een ruimte doet, en bij welke interieurstijl het hoort. We noemen drie soorten raamdecoraties, bij welke woonstijl ze passen en welke invloed ze hebben op een ruimte.

Jaloezieën

Jaloezieën hebben een klassieke, luxe uitstraling. Ze passen goed binnen verschillende woonstijlen, afhankelijk van de kleur en het materiaal. Bovendien speel je met jaloezieën goed met de lichtinval door de lamellen in een bepaalde stand vast te zetten. Voor praktisch licht zet je de lamellen helemaal open, voor een speelse of romantische lichtinval sluit je ze voor het grootste gedeelte. Houten jaloezieën zorgen voor een warme, natuurlijke sfeer in een ruimte. Ze passen dan ook goed in een landelijke woonstijl. Kies hierbij voor lichte tinten, zoals lichtbruin of roomwit. Deze tinten raken aan de kleuren die vaak in een landelijk interieur gebruikt worden, zodat de raamdecoratie goed aansluit bij de rest van het interieur.
Zwarte jaloezieën passen goed binnen een industrieel of minimalistisch interieur. Ze hebben een strakker en soberder uiterlijk en stralen klasse uit, dat mede sfeerbepalend is in een ruimte.

Gordijnen

Gordijnen zijn een allemansvriend. Ze passen binnen bijna ieder interieur, maar vaak worden ze gebruikt in een romantische of klassieke woonstijl. Gebruik je gordijnen binnen deze interieurs, dan zijn wave gordijnen een mooie keuze. Deze gordijnen hebben een elegante plooi voor een eigentijdse, stijlvolle look. Kleuren die hier goed bij passen zijn dieprood tegen een groene muur, zachtbruin bij een beige interieur of roomwit bij een lichte inrichting.

Gordijnen zijn er in veel soorten en maten en kunnen meerdere functies vervullen binnen een ruimte. Ze geven een bepaalde sfeer, maar werken bijvoorbeeld ook verduisterend als je kiest voor een dikkere (verduisterende) stof. Ga je voor een meer romantische sfeer, dan zijn overgordijnen of vitragegordijnen een goede keuze. Deze filteren het daglicht zodat de kamer een warme uitstraling heeft.

Rolgordijnen

Rolgordijnen lijken op het eerste gezicht vooral praktisch. Ze zijn op maat gemaakt verkrijgbaar, eenvoudig in gebruik en goed schoon te maken. Maar ze dragen ook bij aan een frisse uitstraling in de ruimte. Door de strakke vormgeving en de grote keuze in stoffen, kleuren en dessins en de mogelijkheid te kiezen tussen doorschijnen, semi-transparant of verduisterend passen ze goed binnen een modern of een klassiek interieur, of dat nu een woonkamer, slaapkamer of studeerkamer is.

Datum: 24 september 2023