kleine-ruimtes

Tiny place, more space: zo gebruik je kleine ruimtes optimaal!

Steeds vaker wonen we op een oppervlakte van 50 m² of minder. De woningnood is hoog, vooral in de steden. We treffen dan ook steeds meer tiny houses om het gebrek aan ruimte op te lossen. In grote steden als Tokyo zie je al steeds meer creatieve woonoplossingen om het meeste uit een beperkte ruimte te halen. Laat je daarom inspireren en haal het meeste uit je hobbithuis met deze handige tips.

Verwachtingen bijspijkeren

We wonen langer op studentenkamers, delen vaker een ruimte met huisgenoten en veel alleenverdieners kunnen weinig meer veroorloven dan een studio appartement. Kortom: we moeten steeds langer wachten op die droomwoning en onze verwachtingen bijspijkeren. Toch hoeft een kleine woning met kleine ruimtes hiervoor niet onder te doen, zolang je slim met de ruimte om weet te gaan.

Opbergideeën

In een kleine woning zijn er meestal weinig mogelijkheden tot bergingsruimte. Zo heb je vaak geen zolder, schuur of bezemkast. Dat vraagt om een creatieve aanpak voor het opbergen van spullen die je niet in het zicht wilt hebben. Zo kun je opbergruimte beter indelen door opbergmanden in kasten of lades leggen. Onder je bed of bank zijn er vaak ook centimeters te winnen, door er praktische lades onder te plaatsen.

Kleine ruimtes

Om ruimte te besparen, kun je het beste meubels op maat laten maken. Kastenwanden zijn hiervoor een uitkomst. Laat bijvoorbeeld kasten inbouwen tegen een schuine wand of onder je trap. Wanneer je een hoog plafond hebt, kun je de hoogte gebruiken door te ‘stapelen’. Ga voor een hoogslaper of hoge, smalle kasten. Verder zijn er vaak lege plekken aan de muur die je kunt opvullen met zwevende elementen als planken, kubussen of kastjes.

In een kleine woning zijn er meestal weinig mogelijkheden tot bergingsruimte

Contrasten


Voor de indeling van kleine ruimtes is meestal wat verbeeldingskracht nodig. Maak bijvoorbeeld gebruik van schuifdeuren of verschuifbare wanden om een scheiding aan te brengen, ook als je geen verschillende kamers hebt. Zo heb je een open ruimte en voelt het niet te ‘hokkerig’ aan, maar krijg je toch meer variatie. Ronde en ovale vormen laten een vierkante ruimte meer spreken. Daarnaast kun je door neutrale kleuren te contrasteren en met lagen te werken, een gevoel van diepte creëren.

Multifunctionele meubels


Multifunctionele meubels zijn een goede manier om optimaal gebruik te maken van de ruimte. Er zijn tegenwoordig veel meubels te vinden die zowel functioneel als stijlvol zijn. Zo zijn er hangrekken die je ’s avonds kunt omvormen tot eettafels, of uitschuifbare kasten die je als bureau kunt gebruiken. Als je niet de luxe hebt van een aparte slaapkamer, kun je makkelijk een slaapruimte in de woonkamer integreren. Denk bijvoorbeeld aan een opklapbed dat tevens fungeert als kast.

Licht en kleur


Andere manieren om een ruimte optisch groter te laten lijken, is door te spelen met kleur en licht. Lichte muren reflecteren licht en helpen om een gevoel van ruimtelijkheid te creëren. Plaats verlichting daarnaast op strategische plekken, zoals in de hoeken, en breng grote spiegels of spiegelkasten aan de muur aan. Met grote ramen profiteer je nog eens extra van natuurlijk licht.

Ontmoet Annemieke


Wil je meer tips om je woning optisch of wezenlijk groter te maken? Interieurontwerper en -stylist Annemieke Bezemer kijkt graag naar de mogelijkheden en helpt je om een plan te maken, zodat jij het beste uit je interieur kunt halen. Neem dus gerust contact op voor een kennismakingsgesprek om eindelijk jouw droomhuis te ontmoeten!

Datum: 17 juli 2020