interieur

Hoe zorg je voor samenhang en rust in je interieur?

Thuiskomen in een woning waar jij je ook écht thuis voelt. Dat is wat je wilt bereiken met je interieur. Je probeert wat uit met een mix van van alles wat je mooi vindt, maar dit geeft niet het gewenste resultaat. Om toch een gezellige sfeer te creëren, plaats je hier en daar een beeldje, planten of kaarsen. Maar ook dit lijkt averechts te werken. Het enige wat jij ziet is een rommelig en rusteloos huis. Om eenheid in je interieur te creëren, zijn er een aantal tips waar jij je aan kunt houden.

Meubels afstemmen

Wanneer jij door woonwinkels loopt, is het goed mogelijk dat je verschillende stijlen mooi vindt. Daarom is het belangrijk te bedenken welke stijl het beste bij jou en je leefstijl past. Daardoor kun je veel beter je meubels en accessoires op elkaar afstemmen. Dat doe je bijvoorbeeld door te werken met een moodboard. Dit moodboard is een digitaal (Pinterest) of fysiek blad waarop je plaatjes plakt die jou inspireren. Denk aan kleuren, meubels, stijlen, texturen… Na verloop van tijd kun je zien welk patroon er is ontstaan. Je weet beter welk type meubels je mooi vindt, in welk kleurenpalet je wilt gaan werken en welke sfeer jou een positief gevoel geeft.

Met mate decoreren

Door je interieur met mate te decoreren, kun je een knus geheel creëren. Belangrijk is om te kijken welke accessoires bij jouw stijl en smaak passen. De juiste accessoires zorgen voor samenhang. Het kan verleidelijk zijn om op alle lege plekken iets op te hangen of neer te zetten. Probeer dit te vermijden. Lege ruimtes en vlakverdeling zorgen voor evenwicht en balans in je interieur. Groepeer je accessoires bijvoorbeeld, zodat het een plekje wordt dat als echte eyecatcher kan fungeren.

Zorg voor herhaling

Een kleur van een kussen terug laten komen op de muur, dezelfde houtsoort op je tafel als de vloer: herhaling in je interieur zorgt voor eenheid. Natuurlijk kun je speels met kleuren omgaan, maar voor een zekere rust is het belangrijk een referentiepunt aan te houden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen verschillende materialen te gebruiken, maar deze wel in dezelfde kleuren te houden. Dit heeft een speels randje en zorgt tegelijkertijd voor een samenhangend geheel.

Door je interieur met mate te decoreren, kun je een knus geheel creëren

Blijf opruimen


Het is wellicht voor de hand liggend, maar een goede organisatie in je huis is de basis van een rustig interieur. Opbergkasten of andere opbergruimtes kunnen hierbij van pas komen. Hierin kun je spullen kwijt die je eigenlijk wilt houden, maar voor nu geen toevoeging meer zijn voor je interieur. Denk aan kaarsen, kleedjes of andere accessoires. Door alles een plek te geven, voorkom je dat bepaalde spullen blijven rondslingeren in je interieur.

Ontmoet Annemieke Bezemer


Vind jij het lastig om eenheid en rust te krijgen in je interieur? Ik help je graag verder! Mijn doel is om een interieur in balans te creëren, waarbij de balans ligt tussen een persoonlijk sfeer en praktische oplossingen. Kortom, een interieur dat volledig bij jou past en waar fijn in geleefd kan worden. Neem gerust contact op voor vragen of het bespreken van de mogelijkheden.

Datum: 02 augustus 2021