tuin

Jouw plek onder de zon

Een eigen huis, een plek onder de zon. En een tuin. Wat wil een mens nog meer? Een tuinman misschien, om dat plekje onder de zon ook daadwerkelijk een oase van rust, groen en ontspanning te laten zijn.

Maar natuurlijk is een tuinman voor de meesten een utopie. Daarom zelf maar de handen uit de mouwen steken. Eigenlijk ook helemaal geen straf, want tuinieren is een uitstekende work-out. Je gebruikt veel spieren en bent heerlijk buiten. Maar wat zijn nou dé beste tuintips (ook als je groene vingers nou niet echt heel groen zijn)?

Tip 1: Houd het werk bij

De allereerste, en misschien wel belangrijkste, tip is om tuinieren vooral bij te houden. Veel mensen denken dat tuinieren een enorm tijdrovende en intensieve klus is. En ja, dat kan het zijn. Maar als je op regelmatige basis de klusjes bijwerkt, is het per keer niet een enorme berg aan werk wat je moet verzetten. Dan houd je ook energie over voor een keer een wat grotere klus!

Tip 2: Maak een kalender

Oké, het werk bijhouden dus. Maar wat moet je wanneer doen? Dat is nog helemaal niet zo gemakkelijk! Om je tuin goed te kunnen onderhouden, is het slim je aan een plan te houden. Een soort kalender eigenlijk, waarin je bijhoudt welke werkzaamheden je op welk moment uitvoert. In het voorjaar zullen hier heel andere taken op staan dan in het najaar of de zomer. En je loopt niet het risico bepaalde belangrijke klusjes te vergeten of je bollen te laat te poten.

Tip 3: Locatie is alles

Wil jij een bloeiende, groene en volle tuin? En wil je vooral een dor, uitgeblust bosje voorkomen? Dan is het belangrijk te onthouden dat locatie alles is. Schaduwplanten kunnen logischerwijs niet te lang in de volle zon staan. Maar veel planten hebben wel minstens 6 zonuren per dag nodig. Door goed in kaart te brengen waar en hoe lang de zon in je tuin staat, kun je de beplanting goed plannen. En heb jij lang plezier van een bloeiende tuin.

Trends!

En… Met welke trends hebben we dit jaar te maken? Vooral rust en groen. De tuin mag een echte oase zijn, je eigen persoonlijke paradijsje. Veel groene planten die lang staan, veel kruidenplanten die met hun aroma’s een heerlijke sfeer neerzetten. En ook je tuinmeubilair sluit hierop aan. Veel vergrijsde houten meubels, pasteltinten en strakke lijnen voor een rustig beeld.

Planteninspiratie nodig voor deze trend? Wat dacht je van:

  • Carex: een sierlijk laagblijvend gras dat ideaal is als bodembedekker
  • Schalen met waterplantjes: een zen-effect en origineel accessoire
  • Salvia nemorosa: deze blauwpaarse salie geeft een prachtig subtiel kleuraccent én lokt bijen naar je tuin. Win win!
Datum: 02 mei 2023