samenwonen

Ontspullen voor meer rust en ruimte in huis!

Als je door je huis loopt, bekruipt je een onaangenaam gevoel en voel je de ergernissen in je opborrelen. De ladekasten puilen uit, de kamer ligt bezaaid met wasgoed, je kunt dat ene kledingstuk nergens meer vinden en al mopperend struikel je over rondslingerend speelgoed. De drukte in huis leidt al snel tot drukte in je hoofd. Het overzicht is kwijt, de rust en ruimte ontbreekt en het interieur is niet meer in balans. Het liefst zou je je woning eens flink uitkammen en alle overbodige spullen de deur uit doen. Maar waar moet alles heen én waar moet je beginnen?

Alle spullen verzamelen

Door de jaren heen verzamel je allerlei spullen in huis, die zich op den duur opstapelen. Spullen waarvan je denkt dat ze later nog van pas komen, ook al kun je je niet herinneren wanneer je ze voor het laatst hebt gebruikt. Een goede leidraad is daarom om alles wat je in het afgelopen jaar niet hebt gebruikt, weg te doen. Een andere gouden regel is om iets weg te doen zodra je iets nieuws koopt. Dus wanneer jij een nieuwe meubel besluit aan te schaffen, vervang dan een oud en versleten meubelstuk.

Ontspullen

Het idee van ontspullen klinkt wellicht als een uitdaging. Want hoe pak je zoiets nou aan? Het uitmesten van je zolder, garage, berging en rommellades is niet een klus die je zomaar in een dag kunt klaren. Het is daarom handig om dit in kleine stappen op te delen. Sorteer alle spullen eerst per categorie, en ga iedere ruimte individueel bij langs. Bepaal vervolgens van alle spullen wat je ermee wilt doen. Verdeel dit in verschillende stapels, zoals wat je wilt verkopen of weggeven, naar de kringloop wilt brengen of wilt laten recyclen.

Klein beginnen

Begin bijvoorbeeld eerst bij kleding, schoenen en textiel, neem dan de accessoires onder handen, zoek alle kantoorartikelen, boeken, cd’s en dvd’s uit, en daarna overbodige apparatuur, versleten meubels of ongebruikt servies. Vergeet ook je voorraadkast, cosmetica en keukenkastjes niet. Alles wat jou niet meer dient, wat beschadigd, over datum of incompleet is, geen emotionele waarde heeft of inspiratie energie geeft, kun je op deze manier onderverdelen in een van de categorieën.

Tip: breng spullen die je weg wilt doen meteen weg, zodat je niet van gedachten kunt veranderen.

Het idee van ontspullen klinkt wellicht als een uitdaging

Less is more


Less is more gaat zeker op als het om een rustig en opgeruimd interieur gaat. Zet niet te veel meubels neer, want zo verdwijnt het ruimtelijke gevoel uit je woning. Ook veel kleine prullaria bij elkaar zorgen voor een rommelig aangezicht en maken de ruimte onrustig. Geef spullen daarom een vaste plek in huis om weer overzicht te creëren. Bundel alle kleine, losse spullen samen met opbergers, dozen, rekken of manden en maak gebruik van etiketten. Bij ruimtegebrek kun je het beste in de hoogte werken met hoge kasten of planken. Ook multifunctionele meubels met veel opbergruimte leveren veel ruimtebesparing op.

Opgeruimd staat netjes


Daarnaast is het belangrijk dat spullen uit het zicht zijn. Zorg daarom dat de vloer, de eettafel, het aanrecht en de kastjes zo leeg mogelijk zijn. Wees ervan bewust dat opbergen niet hetzelfde is als opruimen. Als je iets opbergt is het weliswaar uit zicht, maar je komt het vroeg of laat toch weer tegen. Zo puilen kasten en lades langzamerhand steeds meer uit. Trek de kasten dus geregeld open om te inventariseren wat je allemaal bezit. Wanneer je vaak dingen tegenkomt waarvan je niet eens meer wist dat je ze had, is dat een teken om met een voorjaarschoonsmaak te beginnen. Van daaruit kun je dan weer een fris en rustig interieur creëren.

Ontmoet Annemieke


Wil jij een interieur dat ruimte en rust uitstraalt? Interieurontwerper en -stylist Annemieke Bezemer helpt je graag om weer met een frisse blik naar je interieur te kijken, je huis een make-over te geven en een geheel te creëren dat in balans is. Een opgeruimd huis is immers een opgeruimde geest! Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken en geniet binnenkort van een huis dat weer als thuis voelt.

Datum: 08 april 2021