herstel

Beweging voor een sneller herstel

Vermoeidheid is één van de klachten die vaak voorkomen bij behandelingen tegen borstkanker. Deze klacht kan leiden tot een lagere kwaliteit van leven, een verminderd functioneren op het gebied van activiteiten in je dagelijks leven (zoals het huishouden, boodschappen doen en traplopen). Daarnaast kun je last krijgen van bewegingsbeperkingen, waardoor je pijn hebt bij het bewegen van je arm en/of schouder.

Beweging

‘Zo weinig mogelijk bewegen en veel rust houden’, dat was vroeger het advies bij kanker. En gek was dat niet: bestralingen en chemotherapie betekenen een aanslag op je lichaam, en de behandelingen leiden tot functieverlies, pijn en vermoeidheid. Veel vouwen met borstkanker zijn bang om te bewegen, maar lichamelijke activiteit is juist aan te raden voor een sneller herstel. Natuurlijk wel met beleid. Oncologiefysiotherapeut Renée van Kooy kan ervoor zorgen dat je weer conditie opbouwt.

Gespecialiseerd in borstkanker

Een oncologiefysiotherapeut is gespecialiseerd in het begeleiden en adviseren van mensen die te maken hebben met (borst)kanker. Deze fysiotherapeut richt zich dan ook op de gevolgen van de behandeling van kanker op het bewegen en het bewegingsapparaat. De behandeling van een oncologiefysiotherapeut / oedeemtherapeut bestaat uit een combinatie van:

  • manuele lymfedrainage
  • oedeemtherapie
  • littekenmassage
  • bewegingstherapie
  • oefeningen op fitnessapparatuur

Lichamelijke activiteit is aan te raden voor een sneller herstel

Persoonlijke aandacht

In een individuele sessie, indien gewenst aan huis, werk je met Renée aan het herstel van kracht, conditie en mobiliteit. Met persoonlijke aandacht begeleidt zij jou naar het opnieuw vertrouwen in je lichaam. Het doel is dat je zo snel mogelijk kunt terugkeren naar je oude leven. Renée bekijkt samen met jou welke vorm van behandeling, bewegen en/of sporten, het meest geschikt voor jou is.

In elke fase

Hoe de behandeling van de oncologiefysiotherapeut eruitziet is per persoon verschillend. Oncologiefysiotherapie kan namelijk worden ingezet tijdens alle fases van de ziekte, van net na de diagnose tot en met de herstelfase na de medische behandeling. Fysieke training is onmisbaar voor een optimaal herstel tijdens en na kanker. De training kan al worden gestart voordat de chemotherapie of operatie plaatsvindt. Hoe fitter je de behandeling ingaat, hoe beter je herstelmogelijkheden zijn: het ‘better in, better out’-principe.

Datum: 21 augustus 2018