voeten

De juiste zorg voor je voeten bij kanker

Een kankerbehandeling kan een behoorlijke impact hebben op je lichaam, en ook op je voeten. Een op de drie mensen krijgt te maken met allerlei bijwerkingen aan de handen en voeten. Dit kan variëren van een droge huid en afbrokkelende nagels tot hand- en voetsyndroom en nare infecties. Je voeten kunnen dan ook wat speciale aandacht gebruiken. Bij Medische Voetzorg Den Bosch weten we precies welke zorg je voeten nodig heeft.

Opleiding

Sinds een aantal jaar houdt Fleur Wagenaar van Medische Voetzorg Den Bosch zich bezig met de verzorging van de voeten van mensen die behandeld worden voor kanker, en naar aanleiding daarvan bijwerkingen ondervinden aan de voeten. Tot 2013 was er weinig bekend over het effect van kanker(behandelingen) op voetaandoeningen, terwijl deze al vanaf de eerste week van de behandeling kunnen optreden. Zelfs opleidingen tot voetzorgverleners besteedden hier nauwelijks tot geen aandacht aan, terwijl voetklachten door diabetes en reuma volop in de belangstelling staan. Mischa Nagel besloot hier verandering in te brengen en ‘s werelds eerste specialistische opleiding tot oncologisch voetzorgverlener op te richten. Deze kennis gebruikt Fleur dan ook in haar praktijk bij de oncologische voetverzorging. De specialisatie in de oncologische voetzorg heeft inmiddels internationale aandacht gekregen.

Zoveel mogelijk mensen helpen

Fleur vertelt: ‘Mischa is de grondlegger van de oncologische voetzorg, omdat er tot die tijd nog geen mogelijkheden waren om de bijeffecten te behandelen. En dat terwijl de patiënt enorm gebaat is bij het verminderen van die bijwerkingen, zodat alle energie gebruikt kan worden waar het echt nodig is.’ Daarom vindt Fleur het ook belangrijk andere collega’s op te leiden en te motiveren oncologische voetzorg aan te bieden. Op die manier kunnen zoveel mogelijk mensen worden geholpen. Er is namelijk vastgesteld dat in beweging blijven een belangrijke factor is voor het welslagen van bijvoorbeeld chemotherapie tegen kanker. Dat wordt natuurlijk moeilijker als je voeten niet naar behoren functioneren.

Veelvoorkomende bijeffecten

Een veelvoorkomend bijeffect van chemotherapie is hand- en voetsyndroom. Er kunnen dan blaren, infecties of zwellingen optreden. Je ervaart pijn, gevoeligheid of jeuk. De huid ziet er rood uit, schilfert of vervelt. Hand-voetsyndroom kan een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven en ernstig invaliderend zijn. Meestal verdwijnen deze klachten geleidelijk na afloop van de chemobehandelingen. Verder kun je last hebben van neuropathie. De zenuwen worden dan gevoelig, waardoor je krachtverlies, gevoelloosheid, een doof of branderig gevoel, tintelingen of pijnlijke voeten ervaart. Lopen wordt hierdoor lastiger. Daarnaast hebben mensen vaak last een droge of verkleurde huid of nagelafwijkingen als nageldystrofie of nagelverkleuring.

Een op de drie mensen krijgt te maken met bijwerkingen aan de handen en voeten

Tips van de medisch pedicure

Ga je binnenkort starten met een chemokuur? Je kunt dan al wat stappen ondernemen om je voeten te beschermen. Draag comfortabele schoenen en naadloze katoenen sokken. Vermijd knellende of krappe schoenen. Was je onderbenen en voeten met lauw water en PH-neutrale zeep en verzorg je huid goed met een vochtinbrengende crème. Ook is het goed om je voeten te laten verzorgen en controleren door de pedicure voorafgaand aan de eerste behandeling, zodat je zo goed mogelijk voorbereid bent op eventuele vervelende bijwerkingen en de pedicure je kan wijzen op mogelijke problemen.

Laten behandelen

Het krijgen van de juiste voetzorg is belangrijk om de bijeffecten van chemotherapie goed te doorstaan. Daarom zijn opgeleide oncologische voetverzorgers gespecialiseerd in de behandelingen en producten die geschikt zijn bij kanker. Zij bezitten de juiste kennis over de effecten op kankerpatiënten die onder behandeling zijn. Overleg altijd vooraf met de behandelend arts of een pedicurebehandeling mogelijk, of zelfs noodzakelijk is.

Meer weten?

Bij Medische Voetzorg Den Bosch staat de patiënt centraal. Medisch pedicure Fleur Wagenaar is expert op het gebied van professionele voetverzorging. Met haar specialistische kennis krijg je altijd een passend advies over de juiste behandeling en verzorging bij voetproblematiek. Neem contact op en maak je wensen kenbaar. Door haar sta je weer stevig en comfortabel in je schoenen.

Datum: 15 januari 2020