effectiviteit-hyperthermie

De effectiviteit van hyperthermie uitgelegd

Onderzoek naar het toepassen en de werkzaamheid van hyperthermie stopt nooit. Met nieuwe onderzoeken worden alsmaar meer toepassingen, werkingen en resultaten van hyperthermie bij het bestrijden van impactvolle ziekten zoals kanker, bevonden. Hoe kan hitte helpen in deze strijd en hoe heeft hyperthermie zich door de jaren ontwikkeld?

Een winnende kans

Met jarenlang onderzoek neemt de overlevingskans bij kanker alsmaar toe. Ziekten die eerst terminaal waren kunnen steeds beter behandeld worden, of de levensduur kan in ieder geval met maanden en soms jaren verlengd worden. Doordat kanker diep in het lichaam vormt, leek het in het verleden ondenkbaar dat met het vernietigen van kanker, we niet ook ons eigen lichaam zouden vernietigen. Door middel van medische en technische ontwikkelingen kunnen tumoren steeds beter gelokaliseerd en behandeld worden, met zo min mogelijk schade voor de daaromliggende cellen.

De geschiedenis in

In de 19e eeuw waren er weinig oplossingen mogelijk behalve morfine, antibiotica en het amputeren van het geïnfecteerde lichaamsdeel nadat kanker gediagnosticeerd, of een tumor herkend, was. Dat warmte zou kunnen helpen bij het bestrijden van kanker is voor het eerst ontdekten bij patiënt Fred Stein. Stein had een sarcoom in zijn wang die bleef terugkeren na vier ingrepen. Na een hoge koorts door wondroos verdween zijn tumor, met alleen een litteken als herinnering aan de omvangrijke tumor die voorheen zijn nek in beslag nam. Naar onderzoek door chirurg William Coley rondom dit verschijnsel verdween al snel de interesse met het verschijnen van radiotherapie aan het begin van de 20e eeuw, maar zijn onderzoek en experimenten legden de basis voor immunotherapie.

Koorts op zich wordt niet gezien als een geneeswijze in medische kringen en immunotherapie

Wat we kunnen

Koorts op zich wordt niet gezien als een geneeswijze in medische kringen en immunotherapie. Vaak vormt het meer een risico tijdens het ziekteproces dan dat het als oplossing wordt gezien. Het is ook absoluut niet meer van toepassing dat men met opzet zieker wordt gemaakt ter bevordering van het immuunsysteem. Wel kunnen de aspecten van de koorts worden nagebootst. Bijvoorbeeld de hitte die je met koorts ervaart. In een gecontroleerde omgeving, zoals bij Centrum Hyperthermie, gebruiken we het verwarmen van het lichaam als ondersteunende methode bij chemotherapie en radiotherapie.

De warmtestraling verbetert de doorbloeding op de behandelde plek en brengt een eiwitproces op gang. Beide factoren zijn ondersteunend bij oncologische behandeling en het aanvallen van de tumor.

Maak kennis

Bij Centrum Hyperthermie werken we effectief om kankerbehandelingen te ondersteunen, of om behandelingen te bieden wanneer je in het ziekenhuis uitbehandeld lijkt te zijn. Denk je dat hyperthermie jou kan helpen? We denken graag met je mee. Neem contact op voor meer informatie.

Datum: 28 maart 2023