ondersteunende-behandelingen-bij-kanker

Feiten en fabels over ondersteunende behandelingen bij kanker

Iedereen kan het begrijpen, dat wanneer je kanker hebt je alles wil aangrijpen om beter te worden. Vandaag de dag zijn er ook verschillende behandelwijzen die uitgevoerd en gecombineerd kunnen worden. Maar er bestaan ook misvattingen over de effectiviteit van verschillende behandelingen. In dit artikel bespreken we enkele feiten en fabels rondom ondersteunende behandelingen bij kanker.

Naast reguliere behandelingen zijn aanvullende en ondersteunende behandelingen zinvol

In veel gevallen is dit een feit. De werkzaamheid van reguliere behandelingen is middels vergelijkend wetenschappelijk onderzoek bij een groot aantal patiënten aangetoond. Natuurlijk is de effectiviteit van een behandeling nooit helemaal te voorspellen. Geen mens is immers hetzelfde. Daarom bestaan er ook aanvullende en ondersteunende behandelingen.

  • Aanvullende behandelingen: een reguliere behandeling die wordt toegevoegd aan een andere reguliere behandeling (bijvoorbeeld chemotherapie én een operatie).
  • Ondersteunende behandelingen: zorg die gericht is op een betere kwaliteit van leven, waarvan er wetenschappelijk bewijs is dat ze werken.

Alternatieve behandelingen: ‘baat het niet dan schaadt het niet’

Het wordt vaak gezegd: baat het niet, dan schaadt het niet. Vaak denken mensen dat dit ook opgaat voor alternatieve geneeskundige behandelingen. Omdat dit vaak behandelingen zijn met natuurlijke producten en ingrediënten lijkt het onschuldig en laagdrempelig. Maar zo’n niet wetenschappelijk bewezen methode kan niet helpend zijn, en in ergere gevallen zelfs schadelijk. Zo kunnen vitaminesupplementen in hoge doses interfereren met chemo- en radiotherapie.

Emotionele ondersteuning biedt gezondheidsvoordeel

Een diagnose, behandeling en lichamelijke ongemakken die gepaard gaan met kanker trekken een behoorlijke wissel op patiënten. De stress en emoties die hiermee gepaard gaan helpen het genezingsproces niet. Het is wetenschappelijk bewezen dat bepaalde emotionele ondersteuning angst en stress kan verminderen, vertelt psychiater dr. Edel Maex. Dat heeft positieve impact op slaap, vermoeidheid bij de behandelingen en negatieve gevoelens. En dat maakt het traject een stuk draaglijker.

Er bestaan misvattingen over de effectiviteit van verschillende oncologische behandelingen

Experimenteren met voeding is aan te raden

Hoewel gezonde voeding uitermate belangrijk is, kun je beter niet met álles experimenteren. Zo kunnen bepaalde kruiden of voedingsstoffen de opname van geneesmiddelen beïnvloeden. Dr. Laekeman (hoogleraar Klinische Farmacologie en Farmacotherapie) legt hierover uit dat sommige kruiden zorgen voor een snellere afbraak en een verminderde opname van geneesmiddelen waardoor ze minder toxisch worden, maar ook minder tot niet meer efficiënt. Andere kruiden zorgen ervoor dat een geneesmiddel juist langer in het lichaam blijft, zonder meer effect te sorteren. Overleg daarom altijd met je behandelend arts wanneer je alternatieve behandelingen overweegt.

Hyperthermie kan een zinvolle ondersteuning zijn

Bij een groot aantal typen kanker kan hyperthermie een wezenlijk onderdeel van de behandeling zijn. In combinatie met een andere behandeling kan hyperthermie tussen de 30 en 50 procent betere resultaten teweeg brengen dan wanneer de patiënt géén hyperthermie krijgt. Denk daarbij aan radiotherapie, chemotherapie, of aan immunotherapie en hormoontherapie. Dit geldt zowel voor curatieve als voor palliatieve behandeling. Bovendien zijn er vaak minder bijwerkingen.

Afspraak maken

Ben jij nieuwsgierig naar wat hyperthermie precies is en wanneer het een zinvolle behandeling kan zijn? Onze specialisten vertellen graag meer. Neem gerust contact op voor informatie of het maken van een afspraak.

Datum: 28 maart 2023