leefstijl

Je leefstijl tijdens kanker: maak het verschil

Je bent moe. Doodmoe. Het liefst lig je de hele dag in bed of op de bank. Je voelt je misselijk. En als je dan eens even trek hebt en iets probeert te eten, smaakt dat ineens heel vies. De behandelingen tegen kanker hakken er behoorlijk in. Toch kun je er zelf wel iets aan doen om zo goed mogelijk in conditie te blijven. Met een verandering van leefstijl kun je écht het verschil maken.

Verbeter je leefstijl

Het klinkt heel tegenstrijdig om te gaan bewegen als je zo moe bent. Maar wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het echt helpt. Die bank of dat bed gaat zich gedragen als drijfzand. Als je daarop gaat liggen, kom je er gewoon niet meer af. Toch kan een halfuurtje wandelen per dag al een positieve boost aan je gevoel van welbevinden geven.

Oncologisch fysiotherapeut

Door je spieren hun kracht te laten behouden en je conditie zo goed mogelijk op peil te houden, herstel je sneller na een operatie, bestraling of chemokuur. Daarnaast helpt zo’n dagelijkse frisse neus ook tegen piekeren. Je kunt je hoofd even leeg maken, en dat is wel zo prettig. Vind je het lastig om op eigen initiatief te gaan sporten of bewegen? Zoek in je omgeving dan eens naar een oncologisch fysiotherapeut. Hij of zij weet precies waar jouw grenzen liggen en kan je adviseren over een verantwoorde manier van bewegen.

Eet gezond

Het valt niet mee om verantwoord te blijven eten als je smaak door de chemotherapie erg is veranderd. En misschien zie je het zelfs als een geluk bij een ongeluk dat je op deze manier van overtollige kilo’s kunt afkomen. Dat laatste moet je echter zien te voorkomen. De tumor en chemokuren spreken vooral je eiwitten, dus je spieren, aan. En juist die moet je zo goed mogelijk in conditie zien te houden, want ze zijn belangrijk voor je herstel. En bij een gezondere leefstijl horen natuurlijk geen ongezonde gewoontes zoals roken en het drinken van alcohol. Probeer daar zo snel mogelijk mee te stoppen.

Als je kanker hebt, kan een betere leefstijl het verschil maken

Diëtist

Je lichaam heeft nu extra behoefte aan goed en volwaardig eten. Een eiwitrijke voeding, met voldoende vitaminen, mineralen en koolhydraten, is een goede keuze. Toch kan voeding best een dingetje zijn als je erg misselijk bent of als alles anders smaakt. Vind je dat erg lastig? Een diëtist kan je tips en adviezen geven.

Hyperthermie

Ben je op zoek naar nog meer manieren om actief bij te dragen aan je herstel en een betere leefstijl? Overleg dan eens met je oncoloog of hyperthermie iets voor je is. Bij hyperthermie worden de kankercellen verwarmd waardoor ze afsterven. Het wordt nog niet gezien als reguliere therapie, al zijn meerdere ziekenhuizen ermee gestart. Het is effectief bij een groot aantal typen kanker, die aanvullend bij radiotherapie, chemotherapie, immunotherapie en hormoontherapie kan worden ingezet. Neem gerust contact met ons op als je er meer over wilt weten.

Datum: 20 juni 2023