leven-met-kanker

Leven met kanker: hoe ga ik om met mijn emoties?

Dat leuke tv-programma waar iedereen het over heeft, een drankje in een knus koffiecafé, zonlicht na een zware regenbui of de glimlach van je pasgeboren neefje. Dingen waar je maar moeilijk van kunt genieten als je gedachten en emoties volledig door een ernstige ziekte als kanker beheerst worden. Het is dan moeilijk om je dagelijks leven op te pakken. Op het ene moment ben je misschien nog dankbaar dat je er nog bent. Op het andere moment word je ineens overmand door hevige boosheid. Waarom moest het nou mij overkomen? Ik wil nog zoveel, ik heb nog zoveel dromen.

Paul Simons

Het verwerkingsproces

Na de diagnose van een ernstige ziekte als kanker kom je in een rollercoaster terecht. Het is aan jou om overeind te blijven. Je moet je overleveren aan al het behandelingsgeweld van de medische mallemolen en je aanpassen aan je veranderde levensperspectief. Je dromen, je ambities, je doelen: alles staat op zijn kop. Alles waar jij je ooit zeker over voelde, is gebroken, en het is aan jou om de scherven zo goed mogelijk aan elkaar te lijmen. En bij dat proces horen boosheid en verdriet. Ook na de behandeling word je geconfronteerd met heftige gevoelens. Omdat de periode van de operaties en therapieën in het teken stond van overleven, kon je minder aandacht besteden aan je gevoelsleven. Als gevolg hiervan kom je vaak pas na de behandeling toe aan het verwerken van alles wat je hebt meegemaakt. Boosheid, verdriet, blijdschap en opluchting: je wordt heen en weer geslingerd door je gevoelens.

Emoties en gevoelens die veel voorkomen tijdens het ziekteproces en daarna

 • Verdriet. Je hebt verdriet om alles wat je bent kwijtgeraakt door je ziekte. In de eerste plaats is dat je gezondheid. Maar ook voel je je verdrietig omdat je je toekomstplannen of dagelijkse bezigheden (voorlopig) niet meer kunt ervaren. Het verdriet kan steeds sluimerend aanwezig zijn, en je op een willekeurig moment overmannen.
 • Boosheid. Je bent boos op je lichaam dat het je in de steek heeft gelaten, boos op je arts die deze diagnose heeft gesteld en boos op anderen die je niet of te weinig begrijpen.
 • Angst. Je vreest dat de ziekte niet onder controle kan worden gekregen, of zal terugkomen. Je hebt angst om veel pijn te krijgen, dat je je steeds slechter begint bij te voelen, zelfs dat je het niet overleeft..
 • Machteloosheid. Het is maar afwachten of de behandeling zal aanslaan en je kunt voor jouw gevoel weinig doen om het proces te beïnvloeden.

Even voorstellen

Soms is het fijn om extra ondersteuning te krijgen van een deskundige. Iemand die erkent hoe rot het is om te moeten leven met de diagnose ‘kanker’ en alle bijbehorende emoties, en die jou handvatten kan aanreiken om hiermee om te gaan. Doordat mijn vrouw kanker had, heb ik zelf ondervonden hoe deze ziekte het leven overneemt. Letterlijk en figuurlijk. Vanaf het moment dat de arts je vertelt wat er aan de hand is, word je geleefd, en weet je niet wat je allemaal te wachten staat. Je kunt dan worden meegezogen in een negatieve spiraal van angst en onzekerheid.

Vanaf het moment dat de arts je vertelt wat er aan de hand is, word je geleefd

Handvatten

Hoe fijn is het dan dat je als patiënt of als naaste, ondanks alles, tóch nog kunt genieten van al het mooie om je heen? Mijn coaching ‘In balans bij kanker’ kan jou hierbij helpen. En die coaching kan al beginnen tijdens je behandelingen. Uit eigen ervaring weet ik hoe prettig het kan zijn om handvatten te krijgen waarmee je weer grip op je leven kunt krijgen. Ik ben er voor je om naar je te luisteren en je vragen te stellen waarmee je aan het werk kunt, zodat je jouw pad weer kan vinden.

Herken je dit?

Ga de volgende punten na. Kun je één of meerdere punten aanvinken, dan doe je er goed aan om steun en hulp te zoeken.

 • Voor mijn gevoel staat alles op zijn kop. Ik weet nu niet meer wat ik moet doen.
 • Ik wil graag mijn vermoeidheid en angst leren accepteren en meer rust in mijn hoofd ervaren.
 • Niet alleen mijn leven maar mijn ook mijn zelfbeeld is veranderd. Ik weet niet meer wie ik ben.
 • Mijn werkgever vindt het maar vreemd dat ik minder energie heb. Naar mijn gevoel moet ik me niet aanstellen, en gewoon doorgaan.
 • Ik vraag me af hoe ik mijn lichaam weer kan leren vertrouwen.
 • Ik voel me vaak boos en verdrietig. Ik vraag me af hoe ik met deze gevoelens kan leren omgaan, zodat ik weer meer plezier ervaar.
 • Door alle veranderingen staat mijn relatie onder druk. Ik wil weten hoe ik ervoor kan zorgen dat er weer een stabiele basis ontstaat.
 • Ik voel me heen en weer geslingerd door alle goed bedoelde adviezen van iedereen die het zo goed weet.

Voor jou!

Hoe klinkt dit: niet meer bang en onzeker zijn. Weer de regie over je eigen leven terugkrijgen. En meer balans ervaren en meer genieten. Stapje voor stapje je pad terugvinden en (her)ontdekken wat er allemaal mogelijk is in je leven. Tijdens de sessies gaan we zoveel mogelijk de natuur in, of spreken we af op een locatie die voor jou het meest prettig is. Als je het fijner vindt, dan kunnen de sessies ook via Skype plaatsvinden, op een moment dat het jou uitkomt. Tijdens de coaching kun je me altijd bereiken via telefoon of Skype. Wil je meer weten, of wil je eerst graag een kennismakingsgesprek? Vraag dan gerust een vrijblijvend gesprek om de mogelijkheden te bespreken.

Datum: 21 januari 2019