acupunctuur

Minder last van bijwerkingen door acupunctuur

Als je met de diagnose ‘kanker’ wordt geconfronteerd, verandert alles in je leven. Angst, ongeloof en machteloosheid worden vaak afgewisseld door hoop en moed. Er moeten onder andere beslissingen genomen worden: ‘Wat wil ik?’, ‘Welke therapie is de beste?’.

Bijwerkingen

Je wilt het gewone leven weer oppakken, maar je wordt belemmerd door vermoeidheid, misselijkheid, obstipatie, neuropathie en pijnklachten. De (late) gevolgen van borstkanker zijn niet mis. Gelukkig is er een mogelijkheid die verlichting biedt tijdens en na het behandeltraject van kanker: acupunctuur.

Acupunctuur en de behandeling rond kanker

De praktijk heeft aangetoond dat acupunctuur gecombineerd met een reguliere behandeling bij kanker het welzijn van de persoon kan verbeteren. De westerse geneeskunde is erop gericht om de tumor zo effectief mogelijk te verwijderen. De acupunctuur richt zich erop om het energieniveau van de persoon te verbeteren, het immuunsysteem te versterken en stress te verlichten. Als beide geneeswijzen met elkaar gecombineerd worden, kunnen ze het welzijn en herstelvermogen van de persoon duidelijk verhogen.

Acupunctuur biedt verlichting bij deze klachten

Verlichting

Acupunctuur zelf kan geen kanker genezen. Wat acupunctuur wél kan, is de bijwerkingen van de chemotherapie, bestraling en hormoontherapie verminderen. Deze behandeling kan bijvoorbeeld succesvol ingezet worden bij misselijkheid en diarree. Vaak hebben mensen last van het slikken of andere mond- en keelklachten. Hierbij kan acupunctuur ook verlichting geven.

Ontgiften

De behandeling helpt verder om de invasieve stoffen, die tijdens de chemotherapie ingezet worden, weer het lichaam uit te leiden, dus het lichaam te ontgiften. Een van de belangrijkste mogelijkheden van de acupunctuur is het verminderen van stress en angst. Hier kan de acupunctuur een waardevolle bijdrage leveren om de levenskwaliteit in deze situatie te verbeteren.

Klachten

Acupunctuur, ingezet bij (borst)kanker kan helpen bij onder andere deze klachten:

  • vermoeidheid
  • misselijkheid
  • obstipatie
  • neuropathie
  • pijnklachten

De specialist

Bas van Dijk: ‘Je kunt bij mij sinds 2001 in de praktijk terecht voor de behandeling van diverse klachten. Ik pas mijn kennis van acupunctuur en mijn achtergrond in de manuele geneeskunde en fysiotherapie flexibel toe bij de behandeling van diverse klachten. Tijdens het intakegesprek kijken we welke behandelingen passen bij de diagnose. Er is geen standaardbehandeling voor één bepaalde klacht, maar er is altijd een combinatie van behandelingen nodig om de klacht te verminderen. Direct na de intake volgt de eerste behandeling, die ongeveer 30 minuten zal duren.’

Datum: 27 september 2018