reflexzonetherapie-bij-kanker

Reflexzonetherapie bij kanker: ondersteun lichaam en geest

Kanker heeft een ingrijpend effect op je lichaam én geest. Je gaat door een heftig behandeltraject dat je hele leven op zijn kop zet. Opeens is je lichaam in handen van artsen en onderhevig aan onderzoeken, operaties en behandelingen. Je kunt hierdoor vervreemd raken van je lichaam. Vanbinnen ervaar je een achtbaan aan emoties als verdriet, angst, onzekerheid, woede, wanhoop en stress. Dit kan de balans verstoren en een extra weerslag hebben op je weerstand. Reflexzonetherapie kan het lichaam hierbij ondersteunen.

Aandacht voor lichaam en geest

Reflexzonetherapie kan niet alleen helpen om lichamelijke klachten (zoals hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid en stress) te verlichten, maar heeft ook aandacht voor je mentale welzijn. Een reflexzonebehandeling wordt dan ook altijd holistisch benaderd om het hele lichaam weer in balans te brengen. Gevoelens van stress, angst en depressiviteit kunnen zo verminderen.

Werking van reflexzonetherapie

Reflexzonetherapie is gericht op de behandeling van reflexzones, die met zachte massagetechnieken gestimuleerd worden. De reflexzones bevinden zich op je voeten, gezicht, oren en handen en weerspiegelen elk een ander deel van het lichaam. De aanraking van de reflexzonetherapeut verbetert de doorbloeding, waardoor de energie weer vrij gaat stromen en het zelfgenezend vermogen van het lichaam gestimuleerd wordt.

Het behandeltraject bij kanker heeft een ingrijpend effect op je lichaam én geest

Reflexzonetherapie bij kanker

Dit maakt reflexzonetherapie geschikt om de behandeling van kanker te ondersteunen. Wel is het belangrijk dat de behandelaar daartoe is opgeleid en weet wat wel en niet kan bij kanker. Bij Praktijk voor Reflexzonetherapie ‘8’ kunnen mensen die de diagnose kanker hebben gekregen terecht voor een speciaal behandeltraject. Je kunt hiermee starten voor, tijdens of na de reguliere therapie: het ligt er net aan waar jij behoefte aan hebt.

Stichting voor jou

Jolanda van Praktijk voor Reflexzonetherapie ‘8’ heeft de nodige ervaring met het behandelen van kankerpatiënten. Zo werkt ze namens Stichting voor jou periodiek op de afdeling oncologie van het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Deze stichting heeft meerdere massageprojecten in ziekenhuizen verzorgd, waarbij voetreflexmassages worden gegeven tijdens de chemotherapie. De reacties hierop zijn erg positief. Patiënten geven aan dat ze zich na een massage rustiger en getroost voelen.

Voordelen van reflexzonetherapie

Uit onderzoek blijkt dat massage een groot deel van de symptomen en bijwerkingen als gevolg van de behandelingen sterk kan verminderen. Zo heeft de reflexzonemassage een diep ontspannend effect, waardoor je je gedachten even kunt verzetten en de spanning in je lichaam los kunt laten. Hierdoor verbetert de slaap en verminderen pijn- en angstklachten.

Cursus masseren

Wil je zelf iets betekenen voor iemand die kanker heeft? Met de instructies van Stichting voor jou kun je zelf aan de slag gaan. Ook is het mogelijk om een cursus bij Praktijk voor Reflexzonetherapie ‘8’ te volgen, die precies is afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Het is makkelijker dan je denkt om mensen met kanker zich weer ontspannen te laten voelen. De massage bestaat niet uit ingewikkelde technieken, maar uit eenvoudige aanrakingen die een groots effect hebben. Zo kun je op elk gewenst moment een massage geven wanneer iemand daar behoefte aan hebt. Dit kan veel teweegbrengen bij de ontvanger van de massage en het gevoel geven dat hij of zij gezien wordt.

Datum: 15 december 2020