kinderopvang

De beste kinderopvang voor mijn kind

Het moment is daar: je kind gaat naar de kinderopvang. Waar let je op bij het kiezen van een opvang, hoe verloopt een eerste intakegesprek en hoe ziet een dag bij de kinderopvang eruit?

Rondleiding

Waarschijnlijk is het de eerste keer dat je als ouder een kinderopvang binnenstapt. Tijdens een rondleiding krijg je een goed beeld van de nieuwe omgeving waar je kind straks één of meerdere dagen zal doorbrengen. Je bekijkt de verschillende slaapruimtes, de eetzaal en het buitenterrein van de opvang. Oriënteer je zo breed mogelijk en ga bij meerdere organisaties kijken. Heb je een goed gevoel bij een locatie, dan kun je daar je kostbaarste bezit met een gerust hart achterlaten.

Kennismaken kinderopvang

Inmiddels heb je een fijne opvang gevonden. Voordat je je kind voor de eerste keer laat wennen, vindt er een intakegesprek plaats. In dit gesprek krijg jij veel informatie en heb je de gelegenheid om al je vragen te stellen. Tijdens dit eerste gesprek maak je kennis met de leidsters van de opvang, oftewel de pedagogisch medewerkers.

Intakegesprek

Zij zijn de personen die het meest met je kind zullen optrekken en eveneens de personen met wie jij gedurende de tijd het meeste contact zal hebben over je kind. In het intakegesprek wisselen jullie zoveel mogelijk informatie uit. Jij vertelt over je kind: heeft hij of zij al een ritme, wat helpt om in slaap te komen, wat eet hij of zij en welke manier van troosten werkt het beste? Op deze manier leren zij je kind het beste kennen en krijgt je kind de allerbeste start op de opvang.

Als ouder word je graag geïnformeerd over de mogelijkheden

Een dag op de opvang

Nadat je kind een aantal dagen heeft kunnen wennen, brengt hij of zij zij nu aantal dagen in de week op de opvang door. Hoe deze dagen er voor je kind uitzien, is voor een groot deel ook afhankelijk van jou. Jij bent immers (emotioneel) betrokken bij de ontwikkeling van je kind. De voedings-, verzorgings- en slaapmomenten worden dan ook zoveel mogelijk afgestemd op het ritme dat je kind vanuit huis uit gewend is. Tijdens een dag op de opvang wordt je kindje met alle liefde en aandacht verzorgd, zoveel mogelijk door één vaste pedagogisch medewerker. Dat is wel zo rustig en overzichtelijk voor je kind.

Activiteiten

Is je kind al groter en kan hij of zij zelf lopen, dan neemt hij deel aan de verschillende activiteiten samen met de andere kinderen van de groep. Ruimtes op de kinderopvang zijn zó ingericht dat je kind er vrij en veilig kan bewegen. Alle activiteiten passen bij de ontwikkelingsfase en de leeftijd van je kind. Denk aan voorlezen, samen zingen, tekenen en verven en spelen met zand en water.

Voor jouw kind!

Gaat jouw binnenkort naar de kinderopvang? Kies dan voor SKD Kinderopvang. De pedagogisch medewerkers van SKD hebben de ontwikkeling van je kind voor ogen. Zij beseffen goed dat de band tussen ouder en kind onvoorwaardelijk en onvervangbaar is en zien de ouders dan ook als belangrijkste opvoeders. Dat betekent dat je als ouders tijdens het samenstellen van het dagelijks programma van je kind op de opvang zoveel mogelijk wordt betrokken. De pedagogisch medewerkers delen informatie met je. Ook kunnen zij tips en tricks met je delen.

Datum: 20 april 2018