kindje

De beste start voor jouw kindje!

De laatste fase van de zwangerschap is aangebroken en de bevalling komt steeds dichterbij. Jouw kindje verdient de beste start! Maar welke mogelijkheden zijn er voor de bevalling? Het Ikazia Ziekenhuis informeert je graag!

Thuisbevalling of ‘verplaatste thuisbevalling’

Een thuisbevalling onder begeleiding van de eigen verloskundige is mogelijk als jouw zwangerschap zonder problemen is verlopen en je niet eerder een moeizame bevalling hebt gehad. Toch kiezen veel vrouwen tegenwoordig voor een ‘verplaatste thuisbevalling’. Bij de verplaatste thuisbevalling beval je in een verloskamer van het ziekenhuis onder begeleiding van jouw eigen verloskundige en een kraamverzorgende van het ziekenhuis. Het geeft je het gevoel van thuis, met de zekerheid van medische zorg in de buurt.

Bevalling in het ziekenhuis

Als je een moeizame zwangerschap of een moeizame eerdere vaginale bevalling hebt gehad, kun je in het ziekenhuis bevallen onder begeleiding van een gynaecoloog, arts-assistent Gynaecologie óf klinisch verloskundige, en een verpleegkundige van het ziekenhuis. Een klinisch verloskundige is speciaal opgeleid om complexere zorg te leveren tijdens de bevalling, indien dit nodig is. Een klinisch verloskundige of arts-assistent Gynaecologie handelt volledig zelfstandig aan het bed van de zwangere en stemt de zorg af met de gynaecoloog. Zo bewaken zij met elkaar een gezond bevalproces.

Bevallen in verlosbad

Sommige ziekenhuizen beschikken ook over een bevalbad. In het Ikazia Ziekenhuis is één suite met een professioneel verlosbad. Het warme water werkt ontspannend en zorgt ervoor dat je meer endorfine in jouw lichaam aanmaakt. Dit kun je zien als een natuurlijke pijnstiller die ervoor zorgt dat je de weeën beter kunt opvangen.

Het warme water van het verlosbad werkt ontspannend

Geplande keizersnede

Soms is het niet mogelijk om een kindje via een vaginale bevalling ter wereld te brengen. Het kindje kan bijvoorbeeld in stuit liggen of de placenta van de moeder kan geheel of gedeeltelijk voor de baarmoedermond liggen. Ook een eerdere moeizame vaginale bevalling of keizersnede kunnen aanleiding zijn voor een geplande keizersnede. Bij een keizersnede staat er een heel operatieteam voor je klaar, inclusief een kinderarts. Jouw partner (of naaste) mag mee naar de operatiekamer, zodat jullie de baby samen geboren zien worden.

Mogelijkheden

Maar bovenal blijft een bevalling heel persoonlijk. Bespreek jouw twijfels en verwachtingen daarom vooraf goed met je verloskundige en vraag naar de mogelijkheden in jouw situatie.

Geboortezorg Ikazia ziekenhuis

Als je kiest voor een bevalling in het ziekenhuis, kom je in Ikazia terecht in het Moeder en Kind Centrum. Dit Moeder en Kind Centrum is speciaal ontwikkeld om nieuwe ouders en hun gezin in alle rust te laten wennen aan elkaar. Omringd door een ervaren team van deskundige zorgverleners krijgt jouw gezin de beste start.

Datum: 15 maart 2018