kinderen

‘De oprechtheid van kinderen vind ik geweldig!’

Kirsten: ‘Ik kom uit de bejaardenzorg, maar door bezuinigingen kon ik steeds minder tijd besteden aan mijn cliënten. Nou heb ik zelf twee jonge kinderen, die ik eerder heb laten opvangen door een gastouder, en daar was ik heel tevreden over. Het leek mij een goed idee om zelf gastouder te worden, en dat ben ik sinds december 2017! Als ZZP’er ben ik onder de naam Ki-Kids gastouderopvang aangesloten bij Wen’s Gastouderbureau.’

Een dag uit het leven van een gastouder

‘Het fijne van gastouderschap vind ik dat het opvangkind in een huiselijke omgeving is en dat je de kinderen alle tijd en aandacht kunt geven. Voor de ouders is gastouderopvang flexibeler in opvangtijden dan een reguliere kinderopvang. De ouders betalen ook alleen voor de opvang die ze afnemen, in plaats van verplicht een hele dag of een dagdeel.

Een doorsnee dag ziet er voor mij als volgt uit:

  • De kinderen worden zo rond 8.00 uur bij mij gebracht. Een kwartier later gaan we, met de opvangkinderen in de kinderwagen, mijn eigen kinderen naar school brengen. Op de terugweg doe ik soms wat boodschapjes in de supermarkt. Dan laat ik mijn opvangkinderen vaak helpen en leer ik het van alles over voeding en zo. Als we weer thuis zijn, mogen de kinderen gaan spelen. Ik heb daarvoor allerlei soorten speelgoed in huis.
  • Om 10.00 uur gaan we aan tafel om wat te drinken en fruit te eten. Ook gaan we een liedje zingen, of we gaan wat praten.
    Daarna ga ik samen met de kinderen knutselen, of we gaan buiten spelen. Ik heb daarvoor een eigen tuin, maar we kunnen ook naar de kinderboerderij of we gaan wandelen. Dan leer ik de kinderen wat over de natuur.
  • Om 12.00 uur halen we mijn kinderen af van school en gaan we thuis boterhammen eten. Een uur later brengen we mijn kinderen weer weg. Daarna kunnen de opvangkinderen gaan slapen of verder binnen of buiten spelen of knutselen, of ik lees voor.
  • Om 15.00 uur halen we mijn kinderen weer op van school en dan is het tijd om wat te drinken met een koekje erbij. Aan het eind van de middag worden de kinderen weer opgehaald door de ouders.’

‘Als het je leuk lijkt om ook gastouder te worden, dan moet je natuurlijk goed kunnen omgaan met kinderen’

Gastouder zijn

‘Als het je leuk lijkt om ook gastouder te worden, dan moet je natuurlijk goed kunnen omgaan met kinderen. Dat spreekt voor zich. Zelf vind ik de oprechtheid van kinderen geweldig! Ze zijn zó eerlijk… Dat vind ik helemaal het einde. Je moet soms wél wat geduld hebben met ze, zeker als je meerdere kinderen tegelijk onder je hoede hebt. En je huis moet kindvriendelijk ingericht zijn. Verder wordt er van je verwacht dat je creatief bent in het verzinnen van activiteiten, zodat je een kind steeds weer iets anders kunt leren. Maar je wordt bij Wen’s Gastouderbureau goed begeleid. Je kunt er ook allerlei cursussen volgen, zoals een cursus ‘babygebaren’, waarbij je leert hoe een baby zich kan uiten. Heel leuk en leerzaam!’

Datum: 18 juni 2018