EFT

EFT: een manier om trauma af te zwakken

Als kind kun je dingen meemaken waar je nog lang de gevolgen van merkt. Het trauma dat hierdoor ontstaat kan snel terugkomen. Emotional Freedom Techniques (EFT) is een methode om snel dit gevoel van je af te schudden. Je kunt er de tijd niet mee terugdraaien, maar EFT helpt je kind wel om het trauma te kunnen verwerken.

Gevolgen van trauma

Het kan zijn dat ze zich niet veilig hebben gevoeld op school of met pesten te maken hebben gehad. Misschien waren er thuis problemen, zoals afstandelijkheid, strenge ouders of mishandeling. Andere kinderen hebben op vroege leeftijd al te maken met de dood: de dood van een opa of oma, de dood van een ouder. Wat er met je als kind gebeurt, draag je jouw hele leven bij je.

Vechten of vluchten

De gebeurtenissen zitten vastgeroest in de lichaam. Zodra er iets gebeurt in je leven wat de herinneringen naar de gebeurtenissen oproept, geeft je lichaam direct een stressreactie. Je lichaam komt in de noodstand te staan: het is vechten of vluchten geblazen. Je reageert ineens boos, verdrietig, of trekt je juist terug in jezelf en begint mensen af te sluiten. Voor de buitenwereld bouw je direct een muur op en gaat de deur op slot.

Afzwakken van trauma

Het is mogelijk om deze stressreactie geleidelijk af te zwakken. Dit kan met Emotional Freedom Techniques (EFT). Bij EFT worden negatieve associaties met gebeurtenissen opnieuw geprogrammeerd, zodat de negatieve invloed afneemt. Met de vingers klop ik op drukpunten op het lichaam, de meridiaanpunten. Ondertussen spreek jij korte zinnen uit over het probleem, of focus je hier in je gedachtes op. Op deze manier zwakt de negatieve associatie af en kan je geest zichzelf herstellen. Al binnen een paar sessies zul je merken dat het trauma niet meer zo zwaar voelt.

Voor de buitenwereld bouw je direct een muur op en gaat de deur op slot

Trauma tot fobie


EFT is toe te passen bij allerlei problemen, van trauma tot fobie. Ook lichamelijke klachten, zoals pijnklachten waar moeilijk een oorzaak voor te vinden is, zijn met EFT te verlichten. Daarnaast zijn rouw, verlies en verdriet met EFT aan te pakken. Veiligheid staat bij deze methode voorop. Het os daarbij niet nodig om uitgebreid het verleden terug te halen. Korte zinnetjes of het visualiseren van eigen herinneringen kan genoeg zijn. Ook als je kind dus teruggetrokken is en moeite heeft om emoties te uiten, kan EFT juist de ruimte bieden om je kind toch uit zijn of haar schulp te halen.

Zelf aan de slag


EFT is ook te gebruiken als zelfhulpmiddel. Als kindercoach kan ik je leren om EFT zelf toe te kunnen passen, zodat je zelf actief bezig kunt om je probleem te verlichten en dit effect ook blijvend kunt houden. Je draagt trauma immers eigenlijk altijd met je mee. Het komt altijd naar boven op de momenten dat je dit het minste verwacht. Door zelf EFT te leren toe te passen krijg je het gereedschap om het trauma op deze momenten te kunnen verzwakken. Wil je leren hoe je EFT kunt gebruiken om trauma af te zwakken, of denk je dat jouw kind of jijzelf baat kan hebben bij EFT? Neem dan contact op.

Datum: 18 augustus 2020