gastouder

Gastouderschap: een prachtig beroep!

Als je opvang zoekt voor je kind, wil je natuurlijk het liefst dat je kind in een huiselijke omgeving verblijft, waar het alle aandacht krijgt. Een gastouder biedt daarvoor dé ideale opvangplek.

Alle aandacht

De grote voordelen van een gastouder zijn de flexibiliteit en kleinschaligheid. De gastouder heeft alle tijd en aandacht voor jouw kind. De gastouder en jouw kind bouwen een vertrouwde band met elkaar op, doordat je kind iedere keer hetzelfde bekende gezicht ziet. Geen continue wisselingen van de wacht dus. Bovendien is een gastouder over het algemeen voordeliger dan een kinderdagverblijf of BSO. Een ander voordeel is dat de gastouder helemaal meedoet met het opvoedingsprogramma van de ouders.

Jouw eigen gastouderopvang

Een gastouder is dus een ideale en vertrouwde opvangvorm voor je kind. En een heel mooi beroep! Hoe leuk zou het zijn als jíj aan het roer stond van jouw eigen gastouderopvang? De huiselijke en sfeervolle plek waar jij iedere dag tot een feestje maakt, samen met jouw gastkinderen!

Prachtige taak

Als gastouder ben je iedere dag aan het werk met kinderen. Je ziet de wereld door hun ogen, lacht samen, veegt tranen weg, maakt mooie herinneringen en speelt en knutselt volop. Doordat je het pedagogische opvoedingsprogramma van de ouders aanhoudt, draag jij ook een stukje bij aan de ontwikkelingen van ieder kind. Een prachtige taak.

Je eigen kinderen

Als je gastouderopvang in je eigen huis aanbiedt, heeft dat als extra voordeel dat jij je eigen kind(eren) niet naar een externe opvang hoeft te brengen. Je kunt er voor hen zijn, terwijl je ook andere kinderen opvangt. Ideaal!

Gastouder worden

Eigenares van Gastouderbureau TOBi Carolien Meijboom licht toe: ‘Als gastouder kun je aan het werk bij de gastkinderen thuis. Ook is het mogelijk om jouw eigen huis als gastouderlocatie aan te bieden. In beide gevallen moet je voldoen aan wettelijke eisen en in het bezit zijn van de nodige papieren. Gastouderbureau TOBi kan je hier alles over uitleggen.’

De gastouder heeft alle tijd en aandacht voor jouw kind

Passend leertraject

Ook als je denkt: ‘Gastouder worden, dat lijkt me nou ontzettend leuk! Maar ik heb helemaal geen diploma’s…’ Geen probleem! Wij denken graag met je mee over het meest passende traject om deze papieren te behalen, zodat je daarna goed geschoold aan de slag kunt als gastouder.

Kleinschalig, hecht en informeel

Gastouderbureau TOBi is een kleinschalig, regionaal bureau, voor ouders van kinderen van 0 tot en met 12 jaar in een straal van zo’n 20 kilometer rond Tiel. Bij TOBi kent iedereen elkaar De gastouders vormen een hechte groep en als je een vraag hebt, ergens niet helemaal uitkomt of gewoon eens lekker ervaringen wil uitwisselen, is hiervoor altijd wel een andere gastouder te vinden. Als je gastouder wordt bij TOBi, kies je voor kwaliteit, een informele werksfeer én gezelligheid!

Jouw dag

Vooropgesteld: niet één dag als gastouder is hetzelfde. Elke dag kun je weer andere leuke activiteiten met jouw gastkinderen ondernemen, wat iedere dag afwisselend en verrassend maakt. Tegelijkertijd hebben kinderen ook behoefte aan structuur; afwisseling en structuur kunnen prima samengaan! Ook komen sommige kinderen de hele dag en anderen een bepaald aantal uren. Hier pas je de activiteiten op aan.

Activiteiten

Door de dag heen houden jullie je bezig met samen eten en drinken, spelen, voorlezen en een middagdutje voor de jongere kinderen. Ook gaan jullie er lekker op uit naar de kinderboerderij, een (bos)wandeling om de natuur te ontdekken, boodschappen doen en naar de speeltuin. Dan blijft er nog genoeg tijd over om een mooi knutselwerk te maken; extra leuk om hierbij in te spelen op de seizoenen of de feestdagen. Of zet lekkere muziek op en ga met z’n allen dansen. Voordat je het weet, staan de ouders alweer op de stoep!

Professionals in kinderopvang

Er heerst nog wel eens het idee dat het gastouderschap een vrijblijvende functie is die iedere hobbyist zou kunnen uitvoeren. Niets is minder waar! Voordat je gastouder kunt worden, moet je voldoen aan eisen die opgelegd zijn door de overheid.

Datum: 08 december 2017