ontwikkelen

Groeien is ontwikkelen is groeien

Een kind ontwikkelt zich lichamelijk en geestelijk continu. Bij de meeste kinderen gaan deze ontwikkelingen vanzelf. Sommige kinderen ervaren echter obstakels, problemen of tegenslagen. Juist voor deze kinderen is hulp belangrijk, zodat zij zich goed staande kunnen houden.

Aandacht

Wanneer een kind problemen ondervindt tijdens zijn of haar ontwikkeling is het erg belangrijk om deze problemen te erkennen. Opmerkingen als ‘er is toch niks aan de hand?’ en ‘het komt vanzelf wel weer goed’ helpen je kind niet. Laat je kind weten en voelen dat je aandacht hebt voor de problemen en dat je samen aan een oplossing wil werken. Komen jullie er samen niet uit? Een kindertherapeut kan jullie hierin begeleiden.

Fijne omgeving

Paulien Lugies: ‘Als kindertherapeut bied ik oplossingsgerichte therapie, gewoon bij mij thuis in een huiselijke omgeving waar je kind zich al snel op zijn gemak zal voelen. Ik begeleid je kind bij het vinden van een oplossing voor zijn probleem of klacht. We kijken naar zijn binnen- en buitenwereld en de rol binnen het gezin.’

Ontwikkelen spelenderwijs

‘Samen met het kind zoek ik naar de juiste vorm van communicatie en sluit ik mij aan bij zijn belevingswereld. Door bijvoorbeeld visualisaties en rollenspellen laat ik het kind spelenderwijs ervaren wat er aan de hand is en ondersteun ik het kind in het vinden van passende oplossingen.’

‘We kijken naar zijn binnen- en buitenwereld en de rol binnen het gezin’

Zonder oordeel

‘Bij mijn gesprekken en sessies vind ik luisteren naar het kind en de ouders, zeer belangrijk. Open, met respect en zonder oordeel, waardoor het kind leert zijn eigen krachten en kwaliteiten te kennen en in te zetten. Hij gaat zich weer goed voelen, wat doorwerkt in zijn houding, omgeving en groei naar volwassenheid’, besluit Paulien.

Tip: beleef de (vroege) lente met je kind

Is het buiten nog fris? Trek dan een lekkere warme jas aan en stap samen met je kind de frisse kou in, bijvoorbeeld in het weekend of tijdens de vakanties. Frisse lucht, lichaamsbeweging en verbinding, stilstaan bij de natuur in het voorjaar… Kijk eens door de ogen van een dier: waar zou jij je als hert verstoppen nu het bos nog wat kaal is? In welke boom zou jij als eekhoorntje willen wonen? Komen er al bloempjes uit de grond? Met roze wangen thuiskomen en lekker napraten met een heerlijke kop drinken. Dat geeft een voldaan en verbonden gevoel!

Tip voor de avonden: bekijk sterren

Welke sterren en sterrenbeelden kun je herkennen? De Poolster of de Grote Beer? Hoe ver staan ze van ons vandaan? Kun je ze iedere nacht goed zien? Kun je ze op een andere plek ook zien? Goed voor de bewustwording en ons verbonden te voelen met de aarde en hemellichamen, waar je ook bent.

Datum: 07 februari 2018