ontwikkelen

Groeien = ontwikkelen

Een kind is zich continu aan het ontwikkelen, zowel lichamelijk als geestelijk. Bij veel kinderen gaat dat vrijwel vanzelf, maar sommige kinderen krijgen te maken met obstakels, problemen of tegenslagen. Hierdoor kunnen ze minder goed in hun vel komen te zitten en hebben ze meer moeite om zich staande te houden. Als ouder vraag jij je af hoe jij je kind dan kunt helpen.

Erkenning

Het is altijd belangrijk om het probleem van je kind te erkennen. Opmerkingen als ‘het komt vanzelf wel weer goed’ of ‘ah joh, er is toch niks aan de hand?’ helpen je kind doorgaans niet. Door je kind te laten weten en voelen dat je aandacht voor zijn probleem hebt en samen met hem aan een oplossing wil werken, voelt je kind zich gezien en begrepen. Als je merkt dat jullie er samen toch niet uitkomen, overweeg dan om de begeleiding van een kindertherapeut in te roepen.

Spelenderwijs ontwikkelen

Paulien Lugies: ‘Als kindertherapeut bied ik oplossingsgerichte therapie, gewoon bij mij thuis in een huiselijke omgeving waar je kind zich al snel op zijn gemak zal voelen. Ik begeleid je kind bij het vinden van een oplossing voor zijn probleem of klacht. We kijken naar zijn binnen- en buitenwereld en de rol binnen het gezin. Samen met het kind zoek ik naar de juiste vorm van communicatie en sluit ik mij aan bij zijn belevingswereld. Door bijvoorbeeld visualisaties en rollenspellen laat ik het kind spelenderwijs ervaren wat er aan de hand is en ondersteun ik het kind in het vinden van passende oplossingen.’

Het is altijd belangrijk om het probleem van je kind te erkennen

Luisteren zonder oordeel

‘Bij mijn gesprekken en sessies vind ik luisteren naar het kind en de ouders, zeer belangrijk. Open, met respect en zonder oordeel, waardoor het kind leert zijn eigen krachten en kwaliteiten te kennen en in te zetten. Hij gaat zich weer goed voelen, wat doorwerkt in zijn houding, omgeving en groei naar volwassenheid’.

Tip: beleef de winter met je kind

Is het buiten koud en guur? Trek dan een lekkere jas aan en stap samen met je kind de kou in, bijvoorbeeld in het weekend of tijdens de kerstvakantie. Frisse lucht, lichaamsbeweging en verbinding, stilstaan bij de natuur in wintertijd. Kijk eens door de ogen van een dier: waar zou jij je als hert verstoppen? Wat is een goede plek geweest om voedsel te verzamelen? Met roze wangen thuiskomen en onder het genot van een heerlijke warme drank napraten over jullie ervaringen! Dat geeft een voldaan en verbonden gevoel!

Datum: 05 januari 2018