kind

Jouw kind de ruimte geven

Loslaten en je kind de ruimte geven om de wereld te ontdekken is niet altijd makkelijk. Wanneer je kleine is geboren, wil je het dichtbij houden, vasthouden, koesteren en beschermen. Dat is heel waardevol, want om de wereld te kunnen ontdekken is een veilige basis nodig. Je kind voelt zich geborgen en weet dat hij er mag zijn. Vol vertrouwen start je zoon of dochter aan zijn grote ontdekkingstocht!

Spelen

Je kind ontwikkelt zich door te spelen. Spelen bestaat uit beleven, uitproberen, herhalen, om nieuwe vaardigheden te leren. Risico’s horen erbij, voor spelen is een uitdaging nodig. Als ouders is het de uitdaging om de juiste balans te vinden. De balans tussen het beschermen van je kind voor kleine ongelukken en het bieden van vrijheid. Natuurlijk valt je kind wel een keer wanneer het zijn eerste stapjes oefent. Maar wat als het iets omver stoot of zich bezeert? Laat je dat gebeuren of zet je alle tafels en kastjes opzij om de risico’s te beperken? Bij elke nieuwe ontwikkeling maak je voor je kind de afweging tussen wat wel en niet verantwoord is.

Geef jij je kind genoeg ruimte om de wereld te ontdekken?

Vertrouwen

Door je kind steeds een beetje los te laten, schenk je het jouw vertrouwen. Je gelooft dat je kind dingen alleen kan of dingen kan leren. Dat vertrouwen is erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat je kind bij het ontdekken, ontwikkelen en groeien weet dat het altijd op je steun kan rekenen. Hierdoor ontwikkelt je kind zelfvertrouwen.

Uitdaging vs veiligheid

Het langzaam leren loslaten van een kind blijkt een van de moeilijkste opgaven voor opvoeders en is ook in de kinderopvang al jaren een hot item. Zeker als het gaat om buitenspelen. Junis Kinderopvang is er vanuit de eigen visie van overtuigd dat een rijke, natuurlijke omgeving voor kinderen belangrijk is. In de praktijk is dat niet altijd even gemakkelijk. De pedagogisch medewerkers zoeken net als de ouders naar de juiste balans tussen ‘verantwoord’ en ‘niet verantwoord’, zodat jullie kleine ook op het kinderdagverblijf of bij de BSO de wereld op zijn eigen manier kan ontdekken.

Datum: 05 juni 2018