muziek

Muziek is leerzaam, vooral voor kinderen

Muziek raakt, inspireert, stimuleert en verbindt. Muziek kan heel leerzaam zijn. Vooral voor (jonge) kinderen, want met muziek kun je spelenderwijs de ontwikkeling van kinderen stimuleren. Een baby luistert bijvoorbeeld aandachtig naar je stem als je liedjes zingt en als het kind wat groter wordt, beweegt het op zijn eigen tempo en manier met muziek mee. Peuters beginnen vaak spontaan liedjes te neuriën en mee te zingen, vaak in eigen woorden.

Muziek

Kinderen herkennen en zingen liedjes mee door de kracht van herhaling. Het meezingen van liedjes zorgt ervoor dat kinderen klanken herkennen en dat de woordenschat van kinderen wordt vergroot. Zij kunnen dus door liedjes leren praten en de taal leren te begrijpen. Denk maar aan het liedje ‘Klap eens in je handjes, blij, blij, blij’ of aan ‘Hoofd, schouders, knie en teen’, waarbij je in je handen klapt of de lichaamsdelen aanwijst. Kinderen doen maar wát graag met je mee en voor je het weet, kunnen zij dit zelf. Muziek is dus niet alleen leuk, maar ook goed voor de taal- en spraakontwikkeling.

Kinderen kunnen heel veel leren van muziek

Met plezier dansen en bewegen

Op muziek kunnen kinderen lekker bewegen, zingen en heerlijk dansen. Zij kunnen al hun energie erin gooien en hun fantasie gebruiken! Bovendien ervaren kinderen hoe het is om te genieten en hun gevoelens te uiten. En door te bewegen en te dansen, leren zij ook nog eens hun lijf kennen en hun bewegingen te coördineren.

Jij en ik samen

Door muziek leren (jonge) kinderen samen te werken, samen plezier te maken en elkaar met respect te behandelen. Samen zingen en dansen is immers veel leuker dan alleen. Het met elkaar op de maat klappen en stampen, leert kinderen (onbewust) wat ritme is. En juist door de kinderen om de beurt te laten zingen en klappen, leren de kinderen geduld te hebben.

Plezier!

Voor ouders is het belangrijk om hun kinderen al jong in aanraking met muziek te brengen. Niet alleen met achtergrondmuziek, maar juist ook muziek gericht op kinderen. En dan vooral spelenderwijs, want spelen is ervaren, uitproberen, herhalen en fantaseren. Daarbij is plezier maken het allerbelangrijkst!

Datum: 30 maart 2018