bedplassen

Niet meer bedplassen door BSR

Het is naar wanneer je kind niet lekker in zijn of haar vel zit. Veel klachten zoals huilbaby’s, kinderen met groeipijn of bedplassen worden weggezet als tijdelijk, en de kinderen moeten er maar mee om leren gaan. Als de kinderen hier nu erg veel last van hebben, wil je ze dat natuurlijk liever niet opleggen. Al helemaal niet als er een aanwijsbare reden is voor hun klachten. Vaak komen de kwalen namelijk voort uit spanning in de spieren of het bindweefsel.

Schamen voor bedplassen

Mieke (34) vertelt: ‘Soms werd ik er bijna wanhopig van. Merle was al 8 en nog steeds plaste ze regelmatig in bed. We hadden al van alles geprobeerd: na het avondeten niets meer drinken, voor de nacht nog even laten plassen, een plaswekker, vroeg wakker maken. Maar niets hielp. Merle schaamde zich er ontzettend voor. Logeerpartijtjes sloeg ze altijd af, want stel je voor dat anderen het zouden merken. En nu zou ze aan het eind van het schooljaar op schoolkamp gaan. En terwijl haar klasgenootjes hier reikhalzend naar uitkeken, zag Merle er als een berg tegenop.’

Spanning loslaten

‘Voor de zoveelste keer ben ik maar weer eens op internet gaan zoeken naar een mogelijke oplossing. ‘Body Stress Release’ was één van de zoekresultaten, nadat ik mijn zoekwoorden bij Google had ingevuld. Ik had er nog nooit over gehoord, dus ik ben eerst eens gaan lezen wat het precies inhield. Bij Body Stress Release, ook wel BSR genoemd, wordt ervoor gezorgd dat het lichaam alle opgebouwde spanning loslaat. Het bleek effectief bij veel klachten en zelfs geschikt voor baby’s en jonge kinderen. Het klonk heel logisch wat ik las, dus ik besloot te bellen voor meer informatie.

Zelfvertrouwen

‘Ik heb een afspraak gemaakt voor Merle en Judith heeft haar een aantal keren behandeld. Het heeft Merle ontzettend geholpen. Niet alleen is ze van haar bedplassen af, maar ze heeft er ook veel meer zelfvertrouwen door gekregen. En ze kon gewoon mee op kamp! Daar heeft ze zó van genoten. En laatst heeft ze ter ere van haar verjaardag een slaapfeestje gehouden! Merle is helemaal opgeleefd!’

‘Soms werd ik er bijna wanhopig van’

Spanning

Judith is BSR-practitioner. Ze legt uit: ‘Kinderen kunnen veel bodystress kunnen opbouwen. Dat kan letterlijk door vallen en opstaan gebeuren, maar ook door heftige bewegingen tijdens het spelen, (te) zwaar tillen of een foute (zit)houding. Die spierspanning kan zich vastzetten en voor vervelende klachten zorgen. Groeipijnen blijken daar een bekend voorbeeld van te zijn, en dat was ook iets waar Merle regelmatig over klaagde, maar het kan ook bedplassen veroorzaken.

Wat is BSR?

‘BSR’ staat voor ‘Body Stress Release’ en betekent eigenlijk niets anders dan het loslaten van de spanning in je lichaam. Bij BSR wordt alle (onbewuste) spierspanning laagje voor laagje vrijgemaakt, waardoor het lichaam wordt geholpen om te ontspannen. Dit gebeurt door lichte druk uit te voeren in een specifieke richting op een van tevoren uitgeteste plaats. Deze druk stimuleert het lichaam de spanning los te maken. Doordat de techniek zacht en vriendelijk is, is het zo geschikt voor kinderen. Maar ook baby’s, volwassenen en ouderen kunnen veel baat hebben bij BSR.

Andere klachten

BSR-behandelingen zijn dus ook effectief bij vele andere klachten, niet alleen die van kinderen. Zo kan een behandeling een uitkomst zijn bij:

  • pijn of stijfheid in rug, nek, hoofd, schouders, benen, heupen en knieën
  • hernia, spit en ischias
  • onrustige benen
  • hoofdpijn en migraine
  • RSI, tennisarm en pijn in elleboog
  • darmklachten (obstipatie of diarree)
  • groeipijnen bij kinderen
  • concentratieproblemen
  • menstruatie- en zwangerschapsklachten
  • blaasproblemen, blaasontsteking en incontinentie
Datum: 24 mei 2019