gastouder

Persoonlijke aandacht bij de gastouder

Niet iedere werkende ouder heeft een netwerk van vaders en moeders om zich heen die kunnen of willen oppassen. Omdat ze bijvoorbeeld zelf nog werken of er lichamelijk niet toe in staat zijn. Als ouder ben je dan al snel aangewezen op kinderopvang. Je kunt hierbij denken aan een kinderdagverblijf of een gastouder. De keuze die je hierin moet maken, is erg persoonlijk.

Marion Kassenberg

Opvang

Het grote voordeel van een kinderdagverblijf is dat er altijd iemand aanwezig is. Wanneer er iemand ziek is, kan je kind toch gewoon terecht op de opvang. Dit kan ook gelijk een minpunt zijn. Omdat een kind in een opvang op jonge leeftijd in aanraking komt met veel verschillende gezichten, kan het zich minder goed hechten. Dit levert vaak stress op die ook op latere leeftijd kan doorwerken.

Hechtingsfiguur

Door te kiezen voor een gastouder, kies je ook voor een vast hechtingsfiguur. Dit draagt bij aan een gezonde ontwikkeling voor je kind. Je kiest als ouder zelf wie je kind mag opvangen als je aan het werk bent. Voordat je dit doet, maak je kennis met meerdere gastouders. Je kiest uiteindelijk voor degene waarbij je het beste gevoel hebt.

Persoonlijke aandacht

Een gastouder vangt maximaal zes kinderen per dag op, waardoor er veel persoonlijke aandacht is voor je kind. Zo is er veel tijd om een baby rustig te voeden, een dreumes een boekje voor te lezen of om een spelletje te doen met een peuter. Omdat een gastouder zelf de dag indeelt, is er veel ruimte om te schakelen. Er wordt altijd goed gekeken waar op ieder moment behoefte aan is. Een kind leert in een kleine groep spelen en werken aan sociale vaardigheden, zonder dat het verdrinkt in de drukte van een grote groep.

Omdat een gastouder zelf de dag indeelt, is er veel ruimte om te schakelen

Regioconsulent

Ik werk als regioconsulent van Gastouderland Groningen en adviseer ouders die op zoek zijn naar een goede gastouder. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen tot 70% minder ziek worden dan kinderen op een dagverblijf. Voordat ik als consulent aan de slag ging, heb ik zelf 8 jaar gewerkt als gastouder. Ik heb ervaren dat de kinderen die bij mij kwamen, echte vriendschappen hebben opgebouwd met andere oppaskinderen. Twee meisjes die ik in de beginjaren opving, spreken elkaar nog steeds!

Gastouder

Bij een gastouder:

  • heeft je kind een vast hechtingsfiguur
  • is minder kans op ziektes
  • kies je zelf het gastgezin
  • is veel ruimte voor persoonlijke aandacht
  • ervaart je kind een huiselijk gevoel
  • is meer flexibiliteit in brengen en ophalen

Wist je dat…

… onderzoek heeft uitgewezen dat een kind zich meer op zijn gemak voelt bij een gastouder dan op een kinderdagverblijf?

Datum: 27 mei 2019