tijd

Tijd voor jezelf!

In deze tijd van ‘snel’, ‘vlug’ en ‘veel’ doen we het gezin er wel even bij, toch? En dat naast een drukke baan, sporten, sociale contacten onderhouden en tijd voor jezelf, en dan hebben we het nog niet eens over de social media die ongemerkt heel veel tijd opslokken.

Henriëtta – NEI coach en Luisterkindwerker

Gezin laten draaien

Is dat wel reëel? Een gezin laten draaien op… ja, op hoeveel procent van je tijd probeer je dat eigenlijk te doen op een dag? Wie doe je hiermee tekort? Jezelf? Je kinderen? Je partner? Je huisdier? Tijd voor voldoende nachtrust? Gezonde eetgewoontes?

Aandacht

Oeps, wat een vervelende confronterende vragen, maar we zijn hard op weg om ons gezin er maar bij te doen. Iedereen weet dat ieder kind het beste gedijt bij rust, regelmaat, liefde en aandacht. Aandacht voor het kind als individu.

Aandacht & liefde

Daarnaast slaagt een relatie toch ook het beste als je tijd voor elkaar kunt maken om een fatsoenlijk gesprek te voeren. Zijn we ons hier bewust van? Een kind vraagt niet om luxe; een kind vraagt om aandacht en liefde. Als een kind dat niet krijgt, zal het je laten voelen en zien op een positieve en negatieve manier om dit te bereiken. Het slaapt niet, slaat en schopt om maar die aandacht te krijgen die het zo graag wil om gehoord en gezien te worden.

Een kind vraagt niet om luxe; een kind vraagt om aandacht en liefde

Gewenste antwoorden

Je kan een kind van alles in de mond leggen, maar pas op: kinderen zijn diplomaten in de dop. Wanneer ze merken dat er een bepaald antwoord van ze wordt verwacht, dan geven ze dat antwoord. Ze schakelen bijna ongemerkt om aan ouders het gewenste antwoord te geven. Wanneer je kind echt de ruimte krijgt en er werkelijk naar hem geluisterd wordt, krijg je precies te horen wat je kind nodig heeft.

Luisteren

Dus alsjeblieft: al kan je kind nog niet praten, al is die dwars, wil die niet slapen of heeft die een ander probleem, probeer dan echt te luisteren en te kijken wat je kind nodig heeft en wat vraagt het aan je. Lukt het niet alleen dan wil ik je hier graag bij helpen om mee te luisteren wat jou kind nodig heeft.

Datum: 06 april 2018