logopedie

Volgend jaar? Iedereen aan tafel!

Heeft je kind(je) moeite moet slikken en wil het alleen zijn vertrouwde, gemakkelijk verteerbare prakkie? Of heeft je kind misschien problemen met het uitspreken van bepaalde klanken en wordt het niet goed begrepen? Schakel dan de deskundigheid van een logopedist in!

Slikken

Aan tafel! Elke avond bereid je – ondanks de drukte op je werk – met zorg de gezinsmaaltijd. De ene keer een klassieke, áltijd goede stamppot, dan tortilla’s met kip en lekkere groenten. Hoewel jij en je geliefde genieten van het lekkere eten, heeft je kind vaak moeite met het wegkrijgen van wat er op zijn bordje ligt. En nee, dat ligt écht niet aan jouw kookkunsten. Het kan zijn dat je kind moeite heeft met slikken. Een logopedist kan jou en je kind dan helpen.

Het ligt niet aan je kookkunst, maar aan het slikken

Advies & oefeningen

Je denkt bij een logopedist misschien eerder aan kinderen die slissen, of de ‘r’ niet goed kunnen uitspreken. Maar logopedisten kunnen óók van steun zijn bij slikproblemen. Zo kunnen zij je kind oefeningen geven om het beter te laten eten, zoals oefeningen voor het versterken van de spieren van de mond en de tong. Ook besteden ze aandacht aan het verbeteren van de mondmotoriek en het verbeteren van de lichaamshouding tijdens de maaltijd. Dankzij het deskundige advies en de juiste behandeling leert jouw kind beter te eten, zodat jullie weer samen kunnen genieten aan tafel.

Spraak

Het kan ook zijn dat je kind soms moeite heeft met het uitspreken en (her)kennen van woorden. Soms hebben die taal- en spraakproblemen te maken met slechthorendheid of een gehele achterstand, soms zijn er geen aanwijsbare oorzaken. Wanneer je kind moeite heeft met taal, dan kan dat gevolgen hebben voor zijn ontwikkeling, zijn schoolloopbaan en zelfs voor zijn toekomstige carrière. Gelukkig kun je hier iets aan doen!

Ondersteuning

Een logopedist kan al starten met behandelen als je kind nog jong is. Tijdens de behandeling krijgt je kind ondersteuning bij het articuleren, het leren uitspreken van klanken en het vergroten van zijn woordenschat. Het kan natuurlijk ook zijn dat jijzelf moeite hebt om je verstaanbaar te maken, of andere communicatieproblemen ervaart op het gebied van spreken; slikken; taal of stem. Pak deze problemen aan: ook bij volwassenen kan de logopedist van betekenis zijn!

Datum: 18 december 2017