kind

Wees consequent in de opvoeding van je kind

Iedere ouder weet dat het belangrijk is om consequent te zijn in de opvoeding. ‘Consequent zijn’ betekent dat je iets afspreekt met je kind en dat je je daar ook aan houdt. Natuurlijk is het niet altijd gemakkelijk om consequent te zijn. Vaak wordt dit verward met ‘jij als ouder en het kind spreken iets af en het kind moet zich hieraan houden’, maar hoe zit het dan met jou als ouder?

Claudia Benmesahel-Kruidbos

Kind luistert niet

Soms dreig je misschien met een onuitvoerbare maatregel, omdat je hoopt dat je kind dan doet wat je zegt. Je zegt dan bijvoorbeeld: ‘Als je nú je speelgoed niet opruimt, gooi ik het allemaal weg!’ Wat leren kinderen hiervan? Dat ze hun zin kunnen doordrijven, omdat je dat toch niet echt doet. Dat je onbetrouwbaar bent omdat je een loze ‘dreiging’ uit. Dat je vanuit onmacht handelt.

Sta model

Hoe dan wel? Sta model! Bedenk dat wat jij doet is wat je jouw kind leert. Kinderen kijken naar ons voorbeeld en proberen dit na te doen. Als jij niet wilt dat je kleintje schreeuwt, schreeuw dan zelf ook niet. Als jij wilt dat je zoon zijn kamer opruimt, kijk dan eens eerlijk door je eigen huis en vraag jezelf af of je model staat.

Bedenk dat wat jij doet is wat je jouw kind leert

Kind leert nog

Vergeet niet dat jij al volwassen bent en je koter nog volop aan het leren is wat wel en niet mag of kan of wenselijk is.

  • Spreek kinderen er direct op aan als ze iets doen wat je niet wilt, behalve als je erg boos bent.
  • Je kind direct aanspreken doe je als je de aandacht van hem/haar hebt. Noem het kind bij de naam en zoek oogcontact.
  • Vertel je zoon/dochter wat het probleem is en waarom dat zo is.
  • Stel samen regels op over wat je niet wilt of wat je juist wel wilt en leg uit waarom.
  • Gebruik duidelijke taal waarmee je concreet aangeeft wat je van je kind verwacht of wat je gaat doen.

Je partner

Het is belangrijk dat jij en je eventuele partner het eens zijn over de grenzen en de regels in het gezin, en dat jullie beiden consequent zijn en jullie kleine op dezelfde manier behandelen. Dat betekent dat je van tevoren samen kunt bespreken wanneer je welke straf geeft, maar ook wanneer je een beloning geeft.

Datum: 11 december 2018