voedingsintoleranties

Allergieën en voedingsintoleranties behandelen met E.E.N-therapie

Vroeger kon je alles eten wat je wilde. Maar tegenwoordig lijkt het alsof je lichaam in opstand komt bij alles wat je in je maag stopt. Zelfs wanneer je een gezonde maaltijd denkt te nuttigen, slaan de bekende symptomen toe. Al snel beginnen je darmen te protesteren, krijg je hoofdpijn of voel je alle energie uit je lijf wegebben. Allergieën en voedingsintoleranties kunnen een fysieke oorzaak hebben. Maar soms is er meer aan de hand. E.E.N.-therapie kan je helpen om de oorzaak van het probleem aan te pakken.

Oorzaak van voedingsintoleranties

Bij allergieën en voedingsintoleranties is er meestal sprake van een tekort aan een bepaald enzym of overgevoeligheid voor bepaalde stoffen door een verstoring in het lichaam. Vaak komt dit door stress, bepaald medicijngebruik of schadelijke stoffen uit het milieu, die de darmwand aantasten. De darmen hebben namelijk een belangrijke rol in het lichaam. Ze zorgen ervoor dat voeding goed verteerd wordt en vormen een barrière voor bacteriën, virussen en andere schadelijke stoffen. Maar wanneer de darmwand beschadigd raakt, kunnen er stoffen doorheen glippen en in het bloed terechtkomen. Het lichaam herkent deze voedingsmiddelen als indringers, met ontstekingsreacties tot gevolg.

Herkenning en symptomen

Allergieën en voedingsintoleranties kun je herkennen aan verschillende symptomen. Zo kunnen ontstekingsreacties leiden tot vermoeidheid of hoofdpijn. Dit gaat vaak gepaard met maag- en darmklachten. Misselijkheid, een opgeblazen gevoel, buikpijn- of kramp, maagzuur, diarree of obstipatie komen vaak voor. Er kunnen ook luchtwegproblemen opspelen, zoals benauwdheid, kortademigheid, een piepende ademhaling of hoesten. Daarnaast kun je te maken hebben met huidproblemen, zoals jeuk, roodheid of eczeem.

Bloedonderzoek

Wanneer je last hebt van een of meerdere symptomen, is het belangrijk om dit te laten onderzoeken. Een arts kan vaststellen of er sprake is van een allergie of intolerantie middels een bloedonderzoek of huidtest. Ook kun je een eliminatietest uitvoeren, waarbij je op zoek gaat naar de voedingsstoffen die voor problemen zorgen. Veelvoorkomende voedingsmiddelen die tot ontstekingsreacties leiden zijn melk- en melkproducten (lactose), tarwe en gluten, noten en pinda’s, schaal- en schelpdieren en fruit (fructose). Door deze te elimineren, kun je zien of er verbetering of verergering van je klachten optreedt.

Allergieën en voedingsintoleranties kunnen een fysieke oorzaak hebben

E.E.N.-therapie

Toch kan het voorkomen dat je duidelijke klachten hebt, terwijl het onderzoek geen afwijkingen toont. E.E.N.-therapie kan je dan helpen om de oorzaak van het probleem op te sporen en het afweersysteem weer in balans te brengen. E.E.N.-therapie is een verzamelnaam voor verschillende eclectische energetische natuurgeneeskundige behandelingen die ingezet kunnen worden om fysieke of mentale klachten op een holistische manier te behandelen. Er wordt altijd gekeken naar het individu om tot een passende behandeling te komen. Je kunt hierbij denken aan energetische middelen, voedingssupplementen, ontspanningstherapie, regressie, chakra healing of handreflextherapie.

Over Praktijk Epione

Wil jij een einde maken aan allergieën of voedingsintoleranties? E.E.N.-therapeut Judith van der Knaap van Praktijk Epione helpt je met het opsporen van de verstoorde balans in het lichaam en pakt het probleem bij de wortel aan. E.E.N.-therapie kan niet alleen het hoofd bieden aan fysieke klachten zoals maag- en darmproblemen of spierpijn, maar ook aan bijvoorbeeld stressklachten of slaapproblemen. Zo ga je weer ontspannen en evenwichtig door het leven.

Datum: 29 juni 2021