chronische-pijn

Beter leven met chronische pijn

Heb je al langer dan twaalf weken pijn? Dan heb je officieel last van chronische pijn, een onzichtbare aandoening waar je je zorgen over maakt en die de kwaliteit van jouw leven aantast.

Grip op je klachten

De oorzaak is lang niet altijd bekend, maar chronische pijn kan onder meer ontstaan door rugletsel, reuma, fibromyalgie, een infectie, kanker of andere aandoening. De klachten kunnen jouw leven beïnvloeden. ‘Gewone’ activiteiten worden of zijn een enorme opgave. Vaak komt je onbegrip tegen vanuit je omgeving. De pijn is tenslotte niet aan de buitenkant te zien!

Om grip te krijgen op je klachten, is het belangrijk om te weten wat er met je aan de hand is. Hoe is de pijn bij jou ontstaan? Wat kun je doen om er minder last van te hebben?

Chronische pijn kan je leven belemmeren, maar je kunt er ook mee leren leven

Naar een gezondere toekomst

Binnen OCA Rotterdam proberen de medewerkers samen met jou op weg te gaan naar een gezondere en actievere toekomst. Je kunt het zien als een reis, waarbij je zelf jouw doelen – bijvoorbeeld het weer oppakken van een hobby – bepaalt. Belangrijk tijdens de reis met OCA Rotterdam is dat je de regie over jouw leven terugpakt en je pijnklachten onder controle krijgt én houdt. De medewerkers kunnen jouw pijn niet wegnemen. Wél kunnen ze je leren om er beter mee om te gaan, zodat je weer actiever in het leven staat. Uiteindelijk zul je merken dat je beter functioneert en dat jouw aandoening jou en jouw naasten niet meer in alles belemmert.

Aan te pakken klachten

Als je met deze klachten loopt, kun je terecht bij het OCA:

  • pijn bij bewegen: rug-, schouder-, heup- en knieklachten en andere problemen aan spieren, pezen en gewrichten
  • psychische klachten: Stressklachten, burn-out, rouw- en verliesverwerking, angststoornissen en problemen op het werk of in de privésfeer
  • psychische en lichamelijke gevolgen van ernstige ziekten zoals kanker
  • gevolgen van reumatische aandoeningen, osteoporose en allerlei andere chronische klachten
  • onverklaarbare klachten (SOLK) als whiplashsyndroom, fibromyalgie, CANS / RSI en prikkelbare darm syndroom
  • overige klachten en aandoeningen

‘Enorm blij’

Een voormalige cliënt vertelt: ‘Dankzij het OCA kan ik weer doen wat ik leuk vind. Toen ik daar kwam, had ik de hoop al bijna opgegeven. Nu heb ik al mijn oude hobby’s weer hervat, heb ik geleerd hoe ik alles goed kan inplannen en luister ik veel beter naar mijn lichaam. Ik ben enorm blij dat ze mijn klachten uiterst serieus namen en me niet behandelde als een aansteller, in tegenstelling tot andere behandelaars. De sfeer was heel goed ik voelde me echt welkom. Ik raad OCA zeker aan iedereen aan!’ Met de juiste indicatie wordt poliklinische revalidatie vergoed vanuit het basispakket. Er is wel een verwijzing nodig van je huisarts of medisch specialist.

Datum: 20 februari 2019