supplementen

Deze voedingsstoffen, vitaminen en mineralen moeten absoluut in je dagelijkse dieet zitten!

Wil jij je dagelijkse dieet een extra boost geven? Als het aankomt op het opbouwen van een gezond en evenwichtig dieet, is er een aantal essentiële voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die absoluut niet mogen ontbreken in je dagelijkse dieet. In dit artikel lichten we er vijf uit die wat extra aandacht verdienen. Blijf je last ervaren van tekorten, of wil je zeker zijn dat je genoeg van iets binnenkrijgt? Wat supplementen kunnen geen kwaad. Nutribites.nl biedt bijvoorbeeld een breed scala aan supplementen aan. Let wel: supplementen zijn een aanvulling op en geen vervanging van een gezond dieet. Raadpleeg een arts, apotheker of drogist over het gebruik.

Vitamine C

Vitamine C is een krachtige antioxidant die je immuunsysteem ondersteunt en helpt bij de bestrijding van infecties en ziektes. Het versnelt genezing van wondjes en helpt bij de opname van ijzer uit plantaardige bronnen (erg belangrijk dus voor vegetariërs). Citrusvruchten, kiwi’s, verschillende koolsoorten en rode paprika zijn rijk aan vitamine C. Met twee sinaasappels op een dag zit je vaak al aan je dagelijkse behoefte aan vitamine C.

IJzer

IJzer is een belangrijk mineraal voor het transport van zuurstof in je lichaam en zorgt ervoor dat je gedurende de dag genoeg energie hebt. Als je een ijzertekort hebt, voel je je daarom vaak ook erg moe. Zorg ervoor dat je voldoende ijzer binnenkrijgt uit voedingsmiddelen zoals mager vlees, gevogelte, vis, bonen, linzen en volkoren granen. Het ijzer uit vlees is vrij gemakkelijk op te nemen. IJzer uit plantaardige bronnen wordt gemakkelijker opgenomen door vitamine C. Voeg dus bijvoorbeeld wat groente die veel vitamine C bevatten toe aan je salade van linzen en granen en je neemt je plantaardige ijzer een stuk gemakkelijker op.

Calcium

Calcium zorgt voor de opbouw en het behoud van sterke botten en tanden. Het zorgt ervoor dat je spieren goed kunnen bewegen en speelt ook een rol bij de genezing van wondjes. Zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas zijn uitstekende bronnen van calcium, maar als je een lactose-intolerantie hebt of veganist bent, kun je calcium halen uit groene bladgroenten, tofu of noten.

Omega 3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn vetten die je hart en hersenen gezond houden. Ze hebben een ontstekingsremmende werking, verlagen het risico op hartziekten en houden je cellen gezond. Vette vis zoals zalm, haring en makreel zijn uitstekende bronnen van omega-3 vetzuren. Als je geen vis eet, kun je plantaardige bronnen zoals lijnzaad, chiazaad en walnoten eten voor genoeg omega 3.

Vezels

Vezels zijn onmisbaar voor een gezonde spijsvertering. Wie last heeft van constipatie heeft vaak baat bij meer vezels. Vezels zorgen daarnaast voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder de neiging voelt om te snacken. Volkorengranen, groenten, fruit, peulvruchten en noten bevatten veel vezels. Je hebt per dag zo’n 25-30 gram vezels nodig. Probeer er eens op te letten, want de meeste mensen krijgen te weinig binnen. Heb jij al deze vitaminen en mineralen al in je dagelijkse dieet?

Datum: 17 augustus 2023