goede-voeding

Goede voeding en beweging zijn belangrijk!

Net als veel anderen heb jij ook voor 2019 het voornemen gemaakt om een gezonde levensstijl op te pakken. Graag wil jij nu toch écht van die overtollige kilootjes af. Maar makkelijker gezegd dan gedaan. Zijn de kerstkransjes en oliebollen nu inmiddels uit de schappen verdwenen, liggen de paaseitjes bijna weer voor je klaar. Zorg ervoor dat je niet vervalt in het welbekende jojo-effect en ga er nu echt voor!

Eén ei is geen ei

In tegenstelling tot wat de Schijf van Vijf beweert, raad ik aan om élke dag een ei te eten, in plaats van drie keer per week. Eieren zitten tjokvol vitamines en gezonde vetten. Daarnaast reguleren ze de vetverbranding, wat het afvalproces een boost geeft. Ook is het goed om stil te staan bij waarmee jij je voedsel bereidt. Als je gaat bakken, gebruik dan kokosolie in plaats van olijfolie. Olijfolie verandert tijdens het bakken in het schadelijke transvet. Kokosolie is gemakkelijker af te breken door je lichaam dan olijfolie, en tast je cellen niet aan. Verder heb ik nog de tip voor je om minder of helemaal geen brood meer te eten. Brood bevat veel koolhydraten, en de vezels uit groente en fruit zijn veel beter voor je darmen. Om toch genoeg jodium binnen te krijgen, kun je meer vis en zeegroenten eten. Tot slot heb ik een heel belangrijke stelregel: eet zo onbewerkt en puur mogelijk. Geen pakjes en zakjes, maar zoveel mogelijk zelf bereiden!

In de benen!

Met de ijzige temperaturen en fikse wind is het best logisch dat je er niet om zit te springen om je warme huiskamertje te verlaten en naar de sportschool te crossen. Maar misschien kun je toch nog op andere gedachten worden gebracht. Miranda: ‘Ik zal altijd adviseren om te gaan bewegen. Hiermee krijg je meer spieropbouw, gaat je stofwisseling omhoog en breekt je vet af. Essentieel om een gezond gewicht te krijgen, én vervolgens ook te behouden. Bonuspunten zijn dat je door flink in actie te komen het stofje endorfine aanmaakt. Hiervan ga je je fitter en gelukkiger voelen.’

Skip de sportschool

Je hoeft niet eens per se de gym te bezoeken om aan je dagelijkse dosis lichaamsbeweging te komen, aldus Miranda. ‘Mensen denken inderdaad vaak dat je naar de sportschool moet. Maar niets is minder waar! Maak van je tuin of de stoep je sportschool, en ga bijvoorbeeld touwtje springen samen met je kind. Hier krijg je het echt wel warm van hoor! Wil je toch liever binnen blijven, dan zijn er op YouTube allerlei work-outfilmpjes te vinden. Aan de hand van een duidelijke instructie kun je hele lichaam trainen: buik, benen, billen… Enne, met een paar keer de trap op- en aflopen, een half uur intensief stofzuigen en dweilen en grasmaaien ben je ook al goed bezig. Mocht je nou wel graag naar de sportschool gaan: gewoon doen natuurlijk! Zo kun je gecontroleerd met uithoudingsvermogen en spierkracht aan de gang. Vooral van dat laatste pluk je de vruchten: als je meer spiermassa hebt, zul je ook in rusttoestand meer gaan verbranden. Dat helpt bij het afvallen en bij je sterker en fitter voelen!’

Wil jij een aantal kilo afvallen?

Het beweeglijstje!


Elke editie heeft Miranda een boodschappenlijstje voor je. Dit keer staat er geen voeding, maar beweging op het menu. Kijk mee naar de vier manieren van bewegen!

  1. Huis-tuin-en-keuken-beweging. Hieronder valt traplopen, fietsen, boodschappen doen op de fiets, stofzuigen, tuinieren en andere klusjes in en rondom het huis.
  2. Cardiotraining. Hierbij kun je denken aan fietsen, wielrennen, joggen, hardlopen, zwemmen en roeien.
  3. Krachttraining. Denk hierbij aan oefeningen met gewichten of apparaten in de sportschool. Maar je kunt ook oefeningen doen met je eigen lichaamsgewicht, zoals opdrukken of squats.
  4. Lenigheidsoefeningen en stretchen. Hierbij kun je denken aan yoga of pilates.

Professioneel advies en begeleiding

Ben je op zoek naar goed en professioneel advies bij het behouden of het behalen van een gezond gewicht? Dan kun je contact opnemen met gewichtsconsulente Miranda A Love 4 Health. Soms kan er een andere oorzaak zijn dat je niet afvalt. Het is dan verstandig om je huisarts te bezoeken.

Datum: 25 januari 2019