rugpijn

Hoofdpijn en rugpijn: een duo van deze tijd

Pijn in je hoofd en ook nog last van je rug. Wat een pech. Of is het geen toeval dat je van beiden last hebt? Een osteopaat laat het hoofd en de rug even voor wat ze zijn en kijkt naar je darm. Je darm?! Jawel, je darm.

Darm en hoofd

In het lichaam werkt alles met elkaar samen. Vanaf de conceptie zijn het zenuwstelsel, het hart, de lever en de darmen de eerste belangrijke elementen die de ontwikkeling van het embryonale lichaam sturen. De darmen en de hersenen lijken misschien weinig met elkaar te maken te hebben. Maar door de snelle groei van het centrale zenuwstelsel en de hersenen ontstaan ook de darmen.

Samenhang

Dit is een samenhang die niet te scheiden is in de ontwikkeling. Het hart zorgt voor de eerste aanleg van de darm door de vorming van de mondaanleg. Daarna volgt de rest van de darm. De darm is dus rechtstreeks verbonden met het hoofd.

Voeding en informatie verteren

De darm is verbonden aan de ruggenwervels middels vliezen. Darmen en hersenen hebben een innige relatie met elkaar; ook via het zenuwstelsel, het bloed en hormonen. De darm zorgt voor de vertering van voedsel en de hersenen ‘verteren’ sensorische voeding, dus alle informatie die via je waarnemingen (zien, horen, voelen, proeven, ruiken) binnenkomt. Beide zijn dus verteringsorganen die informatie omzetten. Zolang de informatie verteerbaar is, gaat dat allemaal goed. Als een van de systemen overbelast raakt, zal de ander reageren.

Een osteopaat bekijkt hoofd- en rugpijn vanuit het systeem als geheel

Trek aan de rug

Het is belangrijk om het lichaam te voorzien van voeding en energie. De hersenen gebruiken het grootste deel van de energie die via het eten binnenkomt. Darmen hebben dus een hoge prioriteit in het lichaam. Darmen reageren heel sterk op een ongeluk, een operatie een voedingspatroon waar je niet zo goed tegen kunt of een stressvol leven, door verkramping of verslapping.

Darmen zijn belangrijk

Sterker nog: het lichaam heeft een voorkeur voor de darmen als het om overleving gaat. Als een darm sterk verkrampt, dan zullen de vliezen waarin de darmen hangen heel sterk aan de rug gaan trekken. Dit veroorzaakt bijna 80 procent van alle rugklachten.

Vage klachten

Klachten in de darmen betekenen dat de bewegingsvrijheid in die regio sterk beperkt is, waardoor de functie van de organen slechter wordt. Hierdoor wordt voeding slechter verteerd. De doorbloeding in de organen wordt slechter en dat ga je uiteindelijk in je hele lichaam merken met vage klachten die chronisch kunnen worden. Hoofdpijn en Prikkelbare Darm Syndroom zijn veel voorkomende klachten die hieraan te relateren zijn. |

Beweging en stroming

Beweging en stroming zijn voorwaarden voor een goede gezondheid. Als de beweging terug is, kan jouw lichaam weer alle informatie verteren en volledig genezen, en zullen darmklachten, hoofdpijn en vele andere vage klachten waar je veel last van hebt verdwijnen. Laat je niet misleiden door het feit dat je vaak niets in je buik voelt. De subtiele trek van weefsels (24 uur per dag, 7 dagen in de week, 365 dagen per jaar) kan heel vermoeiend zijn.

Datum: 07 december 2017