chiropractie

Een steuntje in de rug door chiropractie

Chiropractie is een geheel natuurlijke geneeswijze die over de gehele wereld wordt uitgeoefend. Het woord ‘chiropractie’ is afgeleid van het Griekse woord ‘cheiros’, dat ‘hand’ betekent, en ‘pratto’, dat staat voor ‘beoefenen’. Spijker hier je kennis bij over chiropractie!

Ontstaan

De grondlegger van de chiropractie is de in Canada geboren Daniel David Palmer (1844-1913). Zijn theorie is gebaseerd op die van Hippocrates, de ‘Vader van de geneeskunde’, die stelde dat de oorzaak van ziekten in de wervelkolom gezocht kan worden.

Wat is chiropractie?

Chiropractie omvat de diagnose, behandeling en preventie van aandoeningen van het bewegingsapparaat, voornamelijk de stoornissen die betrekking hebben op de wervelkolom. Chiropractie is niet alleen manipulatie van de wervelkolom. Het lichaam wordt als één geheel bekeken, waarbij de chiropractor ook naar je houding, bewegingen, motorische controle, ontwikkeling, balans en voeding kijkt. Periodieke behandelingen zorgen ervoor dat pijnklachten wegblijven of verminderen.

Altijd juiste zorg

Elke patiënt is anders, maar uiteindelijk kan de chiropractor met het grote scala aan behandelmethoden en het gebruik van speciale behandeltafels altijd de juiste zorg bieden. Tijdens een behandeling worden altijd spieren én gewrichten behandeld, want die zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door iemand met chronische klachten op de juiste intervalperiode te behandelen, kan de chiropractor veel kwaad voorkomen.

De chiropractor past druktechnieken toe

Een behandeling

Eerst heb je een intake, waarin de chiropractor vragen over je klachten en gezondheid stelt en een grondig lichamelijk onderzoek verricht. Daarna legt de chiropractor uit wat er aan de hand is en hoe het persoonlijk behandelplan eruitziet. Soms worden er röntgenfoto’s of een MRI aangevraagd. Tijdens de behandeling vermindert de chiropractor direct spierspanning en verbetert zowel de beweging als de functie van spieren, gewrichten, peesplaten, pezen, banden, zenuwen en organen. De chiropractor past druktechnieken toe met als doel blokkades en storingen in het zenuwstelsel op te heffen en de beweeglijkheid te herstellen, zodat het zenuwstelsel weer in balans komt.

Klachten

Bij welke klachten kan de chiropractor helpen?

  • rug-, nek- en gewrichtsklachten
  • hoofdpijn en migraine
  • zwangerschapsklachten, zoals bekken-, rug- of beenpijn of een gespannen buik

Vergoedingen

Chiropractie wordt niet in het basispakket vergoed, maar wél vanuit het aanvullende pakket. Neem voor de hoogte van de vergoeding contact op met je zorgverzekeraar. Avant-Garde Chiropractie is een geregistreerde praktijk en behandelingen worden dan ook door alle verzekeraars vergoed.

Datum: 08 maart 2018