Omega-3

Wat weet jij over Omega-3? Doe de quiz!

Je hebt er vast weleens van gehoord: onverzadigde vetten als Omega-3 zijn belangrijk voor je gezondheid. Omega-3 helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, zoals te veel cholesterol in je bloed, een te hoge bloeddruk en hartritmestoornissen. Ook draagt het vetzuur bij aan een goed gezichtsvermogen en een goede hersenfunctie. Wat weet jij nog meer van dit onmisbare vetzuur? Test jezelf!

De test!

1. Borreltijd! Je hebt vrienden over en wilt hen een lekkere doch voedzame snack voorschotelen. Jij kiest voor…

  • A – Japanse Mix
  • B – Een bakje ongezouten walnoten
  • C – Light chips

2. Je bent van plan om vanavond een lekker visje te bakken, dat rijk is aan Omega-3. Voor welke ga je?

  • A – Je gaat voor een stuk verse zalm, dat je bereidt op de grill
  • B – Je kiest voor gebakken kabeljauw met groenten
  • C – Je gaat niet zelf in de keuken staan, maar haalt gefrituurde kibbeling (met ravigotesaus) bij de visboer.

3. Waar of niet waar? Als je een vegetarisch of veganistisch dieet volgt, is het extra belangrijk om erop te letten dat je genoeg Omega-3 binnenkrijgt.

  • A – Waar
  • B – Niet waar

4. Waar of niet waar? Om gezond te blijven en er zeker van te zijn dat je genoeg Omega-3 binnenkrijgt, moet je minstens één visoliecapsule per dag nemen.

  • A – Waar
  • B – Niet waar

Want hoe zit het met jouw Omega-3-status?

De uitslag!

Vraag 1

In tegenstelling tot de andere snacks uit het rijtje (die rijk zijn aan ongezonde transvetten), bevatten walnoten juist veel Omega-3 vetzuren. Wil je bijdragen aan een goede gezondheid voor jou en je vrienden, kies dan voor deze snack.

Vraag 2

Heb jij voor optie A gekozen? Goed zo, want een vette vis als zalm is rijk aan Omega-3. Net zoals makreel, forel, haring, sardines en tonijn. Tip: bereid de vis op de grill of op een rooster, dan blijven de voedingsstoffen van de vis zoveel mogelijk bewaard. Kibbeling bevat ook vet, maar te weinig van de gezonde visvetzuren. Een magere vis als kabeljauw is prima, maar bevat minder Omega-3 dan vette vis. Let erop dat je minstens 2 keer per week vis eet, en wissel hierbij af tussen vette en magere vis.

Vraag 3

Waar. Leef jij als vegetariër (of flexitariër) of als veganist? Omdat Omega-3 vooral in dierlijke producten aanwezig is, is het dus extra belangrijk dat je genoeg goede vetten binnenkrijgt. Tip: ook uit noten, zaden, pompoen, avocado, peulvruchten, veldsla en spinazie haal je Omega-3.

Vraag 4

Niet waar. Omega-3 is weliswaar een essentieel vetzuur dat je lichaam niet zelf aanmaakt. Maar als je genoeg voeding binnenkrijgt die rijk is aan Omega-3, dan is het slikken van een visoliecapsule meestal niet nodig.

Zijn jouw Omega-3 vetzuren in balans?

Nu je deze test hebt volbracht, ben je klaar voor de volgende! Want hoe zit het met jouw Omega-3-status? Ben je al heel goed bezig, of doe je er misschien wel goed aan om visoliecapsules te gebruiken? En zo ja, welke? Om hier een antwoord op te krijgen, ben je bij Elvira Zwanikken aan het goede adres. Middels een labtest wordt jouw Omega-3 status geanalyseerd. Ben jij bereid om de gezondheidscheck te doen? Body-Pitstop wordt vergoed in de aanvullende verzekering.

Datum: 05 februari 2019