geuren

Welke effecten hebben geuren op jou?

Ken je dat? Wanneer je die ene specifieke geur ruikt, deze geur je ‘down memory lane’ naar een moment van jaren geleden brengt? Geuren hebben een groot effect op je. De geur van versgebakken brood maakt je hongerig, terwijl een geur je ook kan laten ontspannen of minder vermoeid kan laten voelen.

Geurentherapie

Heb je weleens gehoord van ‘geurentherapie’? Een vorm hiervan is aromatherapie. Bij aromatherapie worden geuren ingezet vanwege hun werking op jouw lichaam en geest. Deze therapievorm heeft een holistische grondslag.

Oliën

Aromatherapie is gebaseerd op het gebruik van geconcentreerde etherische (of essentiële) oliën, die gewonnen worden uit kruiden, bloemen en planten. De huid wordt door de therapeut met deze oliën gemasseerd. De levenskracht, die in deze oliën verzameld is, wordt als het ware op jou overgedragen, en draagt bij aan het herstel van het natuurlijke evenwicht in je lichaam.

Beide kwaliteiten

Bij Het Helperhart wordt aromatherapie vaak ter ondersteuning van een behandeling toegepast. Miranda Bootsman: ‘Door aromatherapie en behandeling met elkaar te combineren, bereik je de optimale werking van beide kwaliteiten. De kwaliteiten van de oliën en de kalmerende kracht van de aanraking activeren én ondersteunen het vermogen dat de mens van nature heeft om zichzelf in balans te brengen.’

Voor je voeten

‘Voeten verbinden ons met de aarde’, geeft Miranda aan. ‘Een goede verbinding geeft meer balans in de energiehuishouding. Daarnaast staan de reflexzones onder de voeten in verbinding met alle organen, klieren en andere delen van het lichaam. Zodra je psychisch of emotioneel te zwaar belast bent, zal ook je lichaam heel makkelijk uit balans te brengen zijn. Via de voeten kun je deze last loslaten, en door voeten in te wrijven met wrijfolie, kun je het loslaten stimuleren’, aldus Miranda.

Wist je dat?

2 weetjes over aromatherapie:

  • Waarschijnlijk is aromatherapie een paar duizend jaar geleden ontstaan in Egypte, maar de term ‘aromatherapie’ wordt pas sinds 1936 gebruikt.
  • Aromatherapie is een heel populaire alternatieve behandelwijze: alleen al in Engeland zijn er bijvoorbeeld 7000 aromatherapeuten geregistreerd.

De basisprincipes

Miranda: ‘Natuurgeneeskunde gaat uit van het het stimuleren van het zelfgenezend vermogen. Net als iedereen beschik jij ook over dit genezend vermogen. Soms kan het zijn dat het vermogen kleiner wordt. Je klachten gaan dan niet meer vanzelf over. Je lichaam heeft dan weer een zetje nodig, en moet geholpen worden om weer goed te kunnen functioneren.’

Zelfgenezend vermogen

‘Verschillende behandelingen kunnen je zelfgenezend vermogen en je weerbaarheid versterken. Hierbij wordt uitgegaan van een holistische aanpak: er wordt gekeken naar de mens in zijn totaliteit. Daarnaast is er geen sprake van symptoombestrijding: de onderliggende oorzaak van je klachten wordt blootgelegd én behandeld. Je vindt lichamelijke, psychische, emotioneel en energetisch herstel. Het Helperhart is een warme plek waar inspiratie en persoonlijk bij elkaar komen, met aandacht voor iedereen. Wees welkom!’

Datum: 15 februari 2018