5 manieren om… de regie te nemen

Herken jij het ook? Het leven raast aan je voorbij en vaak heb je het gevoel dat de dingen je overkomen, in plaats van dat jij er expliciet voor hebt gekozen. Je zit bijvoorbeeld op vrijdagavond met een berg was, niet afgemaakte notities voor je werk en de gedachte dat je éígenlijk echt die vriendin moet appen. En je voelt je overvallen door je eigen leven. Hoe pak je weer de regie?

Te veel moeten

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen tussen de 25 en 54 meer stress ervaren dan mannen van deze leeftijd. Waardoor komt dat? Aan de ene kant doordat vrouwen te veel moeten. Van de maatschappij, maar vooral van zichzelf. Daarom vijf manieren om de regie terug te pakken en stress te verminderen!

Wat wil jij?

Hoe vaak jakker je maar door terwijl je dat helemaal niet wil? Natuurlijk, je hebt niet alles in eigen hand. Sommige dingen moeten nu eenmaal gebeuren. Belasting betalen. Boodschappen doen. Een administratief klusje. Maar waarom zou je 40 uur per week taken moeten doen waar je je ongelukkig bij voelt, alleen omdat je denkt dat anderen dat van je verwachten? Zelf regie nemen begint bij: weten wat jíj wil. Wat overigens niet betekent dat je alle schepen onmiddellijk achter je verbrandt, maar wel dat je stappen zet om te gaan doen waar jij wel gelukkig van wordt. Wat anderen daar ook van mogen vinden.

Stappenplan maken

Als je weet wat je wil, is het vervolgens belangrijk om te onderzoeken hoe je daar kunt komen. Anders blijft het slechts bij dromen, en dreig je in dezelfde positie te blijven hangen. Bedenk je in plaats daarvan welke concrete stappen je op dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse of zelfs jaarlijkse basis gaat zetten en voer deze ook uit. Af en toe reflecteer je op je plan: loop je nog bij? Moet je de koers wijzigen? Jíj bent de kapitein.

Verzamel successen

Zelfvertrouwen is de sleutel naar meer plezier in je leven. Het geeft je de gereedschappen om nieuwe kansen met beide handen aan te grijpen. Verzamel daarom de successen die je beleeft, hoe klein of groot ook. Iedereen doet dingen goed, maar vaak zijn we veel te streng voor onszelf. Schrijf geregeld de dingen op die je goed hebt gedaan of waar je trots op bent. Je mag er zijn!

Begin gewoon, begin nu

Vergeef jezelf

Natuurlijk had je sommige dingen beter anders, eerder, sneller of gestructureerder kunnen aanpakken. Maar je bent geen robot. Als je altijd streeft naar perfectie, sla je op een gegeven moment lam. Vergeef jezelf daarom. Bij voorbaat. Voor alle dingen die niet gaan zoals je vindt dat ze moeten gaan. En voor alle dingen die je deed om de dag door te kunnen komen, en waar je nu niet meer trots op bent. Er is geen enkele reden om jezelf te schamen of haten. Alles is een les.

In beweging komen

Begin gewoon. Begin nu. Het allermoeilijkste is starten. Stel niet uit totdat je alles in kannen en kruiken hebt, want dat moment komt waarschijnlijk nooit. Een plan is nooit helemaal uitgedacht (je kan immers niet in de toekomst kijken), je zult nooit meteen de levensomstandigheden hebben die je wilt. Maar als je niet begint, ga je er ook niet komen. Kom in beweging, en sta open voor de kansen die dan komen.

Mantra’s

Regie nemen en jezelf ontwikkelen is best spannend en soms lastig. Het kan helpen om jezelf moed in te spreken. Hier alvast wat inspirerende citaten die je daarbij kunnen helpen.

‘Alles verandert vanzelf, zolang je je er niet tegen verzet.’ – Jan Geurtz

‘Je bent nooit te oud om nieuwe doelen te stellen of nieuwe dromen te dromen.’ – C.S. Lewis

‘Het is nooit te laat om te worden wie je had kunnen zijn’ – George Eliot

‘Het kan wel anders, maar daar kies ik niet voor.’ – Anoniem

‘De weg verschijnt als je begint te lopen.’ – Rumi

Datum: 17 april 2023