creativiteit

7 manieren om… je creativiteit te ontdekken

Herken jij ook het gevoel van bewondering wanneer je kijkt naar een prachtig schilderij in een museum of een heel goed gemaakte foto? En gaat het dan kriebelen, maar denk je dat jij dat nooit zal kunnen? Zonde! Want iedereen is creatief, op zijn of haar eigen manier. Ja, ook jij!

Originele ideeën

Oké, de Nachtwacht maken is niet voor iedereen weggelegd. Maar creatief zijn hóéft ook niet meteen te leiden tot een meesterwerk. Creativiteit is simpelweg het vermogen om originele, waardevolle ideeën te bedenken en te realiseren. Ook zin om aan de slag te gaan? Deze tips helpen je op weg!

Tip 1: Laat verveling toe

Je zit aan de keukentafel en hebt niks te doen. De verveling slaat toe. Meteen draait je hoofd op volle toeren om te bedenken hoe je dit lege moment op kunt vullen. Niks doen is tegenwoordig geen optie. Maar wist je dat dat juist heel waardevol kan zijn? Door te vervelen, kom je tot rust. Je hoofd zit niet meer vol gedachten. Er is meer ruimte om te dagdromen en je creatieve hersendeel wordt geactiveerd.

Tip 2: Brainstorm samen… met een lach

Ook samen brainstormen kan je creatieve sappen laten stromen. Deel al je gekke ideeën, ook al lijken ze voor jou niet realistisch. De ander heeft misschien weer gedachtes die je stimuleren en je tot nog meer ideeën brengt. En vergeet niet: lach met elkaar! Lachen laat je ontspannen en geeft energie. Twee belangrijke sleutels om creativiteit te stimuleren.

Tip 3: Schrijf alles op

Tijdens een brainstormsessie, een verveeld uurtje of een warme douche komen er allerlei inzichten omhoog. Of je staat op en je hoofd zit al bomvol. Het is zonde om deze ideeën verloren te laten gaan! Schrijf daarom alles op. Pak een pen en papiertje erbij en noteer al je gedachtes. Dit hoeft niet alleen met je creativiteit te maken te hebben. Alle prikkels van een dag van je afschrijven zorgt ook voor meer ruimte. Daarnaast wordt het idee ‘echter’, wanneer het op papier staat. Dat werkt vaak motiverend! En lees je je aantekeningen op een later moment door, dan inspireert het je opnieuw.

‘There are no mistakes, just happy accidents’ – Bob Ross

Tip 4: Prikkel je zintuigen

Ontspannen door magazines bladeren, restaurants bezoeken en eten proeven, Spotify op shuffle, ga op zoek naar prikkels voor je zintuigen. Door te ruiken, zien, horen of voelen kan er soms net een ‘vonkje’ ontstaan die creativiteit aan het werk zet. En daardoor kun jij weer aan de slag!

Tip 5: Gebruik je kwetsbaarheid

We hebben er een handje van om kwetsbaarheid te verbloemen. Maar geloof het of niet, het is juist een sleutel naar meer creativiteit. Jouw ervaringen, welke dat ook zijn (van burn-out tot verliefdheid) roepen allemaal emoties op die je weer kunt omzetten naar een creatief project. En als je je hier vrij en veilig bij voelt, kun je er hele speciale dingen van maken.

Tip 6: Inspiratie door natuur

De natuur is soms net een beschilderd canvas. Een mooie zonsondergang op het strand of een bos vol met groene, springlevende bomen. Door een blokje om te gaan en je open te stellen voor een nieuwe kijk, inspireert de natuur je. Misschien zie je opeens een mooi kleurenpalet of inspirerende omgeving. Maar ook maakt het buiten zijn je hoofd weer leeg. En dat betekent: meer ruimte voor verfrissende gedachtes.

Tip 7: Fouten bestaan niet

Creativiteit kent geen grenzen. Ook al vind je het misschien spannend om je nieuwe ontdekkingen uit te proberen, probeer het gewoon en zet je innerlijke criticus bewust uit. Fouten maken bestaat niet, het gaat om het proces en ontdekken wat je leuk vindt. Het hoeft dus ook niet bij één activiteit te blijven. Ontdek en verken de wereld van creativiteit!

Datum: 20 december 2023