Boedapest

Badderen in Boedapest

Ieder jaar ga ik met mijn volleybalteam een weekend weg. Zie het als stukje teambonding. Er zijn altijd twee voorwaarden aan dit weekend verbonden: de bestemming ligt in het buitenland én is voor iedereen geheim, behalve voor de twee- of driekoppige organisatie. De rest van het team moet het tot het moment van vertrek doen met een globaal weerbericht en een minimale paklijst.

Boedapest

En zo bevonden we ons op een regenachtige vrijdagochtend op het vliegveld van Eindhoven. Een paar uur later stonden we tot onze grote verrassing in het prachtige Boedapest. Het vroor dat het kraakte en de lucht was stralend blauw. Eén voor éen gingen we alle bezienswaardigheden van de Hongaarse hoofdstad bij langs. Van het Parlementsgebouw en de Kettingbrug die Boeda en Pest met elkaar verbindt, tot het Vissersbastion met zijn zeven torens en het Heldenplein. ‘s Avonds genoten we van lokale lekkernijen in de prachtige markthal en natuurlijk moest ook het lokale nachtleven verkend worden.

Széchenyibad

Dat laatste beviel erg goed en na een korte nacht begaven we ons naar het Széchenyibad, één van de grootste thermische complexen van Europa. Een immens groot neobarok complex, waarvan het geel prachtig afstak bij de blauwe lucht, verleende onderdak aan 15 binnenbaden en verschillende sauna’s en stoomkamers. Ook in de 3 buitenbaden was het prima vertoeven, ook al was het ijzig koud buiten. Het water in het Széchenyibad stroomt namelijk uit de diepste en heetste bronnen in Boedapest en staat bekend om zijn helende werkingen, onder andere voor gewrichten en het zenuwstelsel.

Effectieve remedie

Ook voor onze vermoeide koppies bleek het warme bronwater een uiterst effectieve remedie. Hoewel het plan eigenlijk was om ons verder onder te dompelen in de culturele hoogtepunten van Boedapest, zijn we de rest van de dag het Széchenyibad niet meer uitgekomen.

Boedapest wordt ook wel de ‘Stad van de Baden’ genoemd

Tips

Tips voor het bezoeken van het Széchenyibad:

  • Als je dan toch ligt te dobberen in één van de binnenbaden, vergeet dan niet om ook eens omhoog te kijken. De plafonds en koepels zijn versierd met schilderingen en fresco’s vol watermotieven. Ook vind je overal in het gebouw beelden van dolfijnen, zwanen, zeemeerminnen en waterpaarden.
  • Het Széchenyibad is populair onder toeristen en daardoor vaak druk. Rond de lunch en het avondeten is het vaak rustiger. Bovendien opent een deel van de baden al om 06.00 uur en is het badhuis vaak het strijdtoneel van schakende bejaarden.
  • Reserveer je tickets van tevoren, zodat je de wachtrij zo voorbij kunt lopen.
  • In het badhuis kun je ook terecht voor andere vormen van ontspanning. Je kunt bijvoorbeeld een thermale massage boeken, maar ook een modder- of wijnbehandeling. En als je voor twee personen boekt, ben je een stuk voordeliger uit!

Nog meer badhuizen

Naast het Széchenyibad zijn er nog veel meer badhuizen in Boedapest die een bezoekje waard zijn.

  • De Rudasbaden zijn een souvenir uit de zestiende eeuw, de periode waarin Boedapest onderdeel was van het Ottomaanse Rijk. De achthoekige centrale badruimte ligt onder een sierlijk koepeldak, en op het dakterras bevindt zich een vernieuwd bad met uitzicht over de Donau.
  • Wil je de toeristische meute vermijden? Dan kun je het beste uitwijken naar de Lukács thermen. De thermische bron van dit badhuis wordt al sinds de twaalfde eeuw gebruikt. Het complex is wel een beetje een doolhof, maar je vindt er onder andere een Finse sauna, een infraroodsauna, een ijshut, een gewichtsbad en een Himalaya zoutmuur.
Datum: 20 december 2023