wandelen

Geen hip imago, maar steeds meer jongeren gaan ervoor: wandelen

Het zou een trage sport zijn en je moet er ook nog eens een oubollig regenjack bij aan. Wie dat denkt, loopt achter. Wandelen is dé sport van dit moment. Juist jongeren kiezen steeds vaker voor het maken van kilometers. Te voet.

Wandelen

Wandelen is iets voor vijftigplussers. Noem je het hiken, dan ben je er ook nog niet. Veel mensen denken in dat laatste geval toch vooral aan ouderen met wandelstokken op een willekeurig bospad. Wandelen heeft in alle gevallen een suf imago.

Er wordt flink geïnvesteerd in wandelschoenen

Dat beeld kan worden herzien want steeds meer jonge mensen gaan aan de wandel. Herschel rugzak op, de paden op en de lanen in. Vooral wandelen in de natuur is populair. Kijk maar eens op social media. Op Instagram tref je regelmatig foto’s van jonge mensen die aan de wandel zijn op de meest mooie plekken.

Ze zijn goed gekleed als het gaat om de weersomstandigheden, en ook zijn ze goed voorzien van de nodige attributen. Een mooie Rains rugzak bijvoorbeeld, voor als het weer even wat regenachtiger is. Het ontbreekt ze aan niets en er wordt flink geïnvesteerd in sportieve outfits en wandelschoenen.

Trainen maakt het aantrekkelijker

Ook georganiseerde wandeltochten doen het bij jongeren goed. Denk aan de Nijmeegse Vierdaagse die steeds interessanter wordt voor jonge mensen om aan deel te nemen. Dat daarvoor getraind moet worden, maakt het alleen maar aantrekkelijker.

Voor of na het werk gaat bij menig sportieveling de laptoptas dames en heren aan de kant en gaat de rugzak op om kilometers in de benen te krijgen. Want vier dagen lang een tocht wandelen doe je niet zomaar.

Wandelen is voor jong en oud

De grote groep jongeren die aanhaakt haalt de gemiddelde leeftijd in wandelgroepen inmiddels flink omlaag. Het imago gaat daar echter nog niet zo snel in mee, maar dat is mogelijk een kwestie van tijd.

Wie nog denkt dat wandelen suf is, zou zich er eens in moeten verdiepen. Wie meent dat het iets is voor na het pensioen komt bedrogen uit. Wandelen kan iedereen, en blijkt ook voor iedereen geschikt. Van jong tot oud.

Datum: 13 februari 2020