gezond-eten

Gezond eten en hoe het je helpt tijdens afvallen!

Je voedingspatroon speelt een bepalende factor, wanneer overbodige kilo´s lichaamsvet verbranden jouw plan is. Vanzelfsprekend is het belangrijk niet meer calorieën te eten dan je ook daadwerkelijk verbruikt, hier net iets onder zitten stelt je in de gelegenheid ook echt te gaan afvallen.

Soort voeding

Maar is dat het totaalplaatje, of zijn er meer dingen waar je op moet letten? En het antwoord is ‘ja’, want ook het soort voeding is belangrijk. Het geldt voor eten en drinken (waar natuurlijk ook calorieën in te vinden zijn). We gaan je hieronder een korte uitleg geven over wat gezonde voeding eigenlijk precies is, en geven je vervolgens 5 tips waarop jij dit kan toepassen, wanneer jouw doel afvallen is.

Wat is gezond eten en drinken?

Het klinkt vrij simpel …maar er zijn nog genoeg mensen die geen gezond voedingspatroon hanteren. Bij gezonde voeding moet je denken aan voedingsmiddelen met voedingswaarde die goed zijn voor je lichaam. Je kan hierbij denken aan vitamines, mineralen en vezels …maar ook een juiste verhouding in macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten). Verder is het ook belangrijk te kijken naar macronutriëntvariant, om een voorbeeld te geven koolhydraten is de verzamelnaam voor natuurlijk, maar ook synthetische koolhydraten en kan je verdelen op basis van GI (Glycemische Index). En alle factoren bepalen of het gezonder of ongezonder wordt. Bij dit voorbeeld kan je het beste kiezen voor complexe (langzame) en natuurlijk koolhydraten met een lage GI, zoals koolhydraten uit groente.

5 tips voor afvallen met gezond eten

Maar welke richtlijnen moet je dan aanhouden? En op welke dingen moet je in de praktijk extra goed letten? Hoe kan je vrij eenvoudig al grote stappen maken en vetverbranding in werking stellen? We geven je hieronder antwoorden op deze vragen. Zo kan jij al een goede start maken om gezonder te eten en je vetverbranding te boosten!

1. Stop met het eten van verpakte producten

Helemaal stoppen hoeft natuurlijk niet, maar wel drastisch minderen. Want er zijn gerust ook wel goede producten die verpakt zijn. Maar we bedoelen meer allerlei gefabriceerde producten die met geur-, kleur- en smaakstoffen zijn bewerkt (E-nummers) en waarin meestal ook een hoop suikers zitten. En die laatste is nu juist de nummer 1 dikmaker. We raden je dan ook aan verpakte koek, snoep, bepaalde verpakte maaltijden en meer van dit soort zaken links te laten liggen. Het geldt voor eten en drinken, sap uit pak, frisdranken of andere (soms zelfs “gezonde”) dranken kan je beter ook niet teveel nemen.

2. Je voedingspatroon baseren op natuurlijk producten

Ga in plaats daarvan voor natuurlijke producten. Je kan hierbij denken aan meer groente, fruit, noten, pitten, zaden, volgranen, een goed stukje vlees of kip, vis, bepaalde zuivelproducten en meer van dit soort voedingsmiddelen. Haal je voeding zo dicht mogelijk uit de natuur, des te minder zijn ze namelijk bewerkt. En de kans is ook klein dat ze bomvol zitten met (geraffineerde) suikers, ongezonde (harde) vetten en andere dingen. Rechtstreeks naar de versafdeling dus, en sla andere paden van de supermarkt over!

3. Weet wat je eet en hoeveel

Je kan ook vaker verpakkingen omdraaien (indien je in beperkte mate verpakte producten koopt) en anders de voedingswaarde opzoeken. Met Google kan je van alles de voedingswaarde vinden, ook van alle verse producten waar niet altijd een voedingswaardetabel bij wordt vermeld in de winkel. En daarbij kan je natuurlijk ook naar de calorieën kijken (maar niet teveel), eet en drink je voornamelijk verse producten? Het op calorieën letten is dan minder relevant, maar je kan het alsnog een beetje bijhouden.

4. Let ook op je drinken

En vergis je ook niet in het drinken van koffie of thee (met toevoegingen), frisdranken en andere dingen waar suiker in zit. Het telt heel snel bij elkaar op, en suiker is nu juist iets wat je zoveel mogelijk moet gaan vermijden. Je kan we suiker rondom je trainingen nemen (wanneer je aan sporten doet) of uit bepaalde natuurlijke bronnen halen, en gerust wel af en toe nemen. Maar omdat het in talloze producten zit, in je koffie of thee en ook nog eens in lekkernijen, telt het voor sommige mensen razendsnel op.

5. Ontdek echte voeding en verras je smaakpapillen

Het is ook een kwestie van willen, doen en vervolgens de positieve resultaten ervan te ervaren. Alle gezonde dingen die we noemen zijn namelijk overheerlijk, maar misschien zijn je smaakpapillen er niet of afgesteld. Geef ze de tijd om eraan te wennen, en je zal merken dat je na een poosje niks anders meer wilt en de voorkeur geeft aan (overheerlijke) natuurlijke voeding met echte voedingswaarde!

Klaar voor een gezond voedingspatroon?

En nu je dit allemaal weet is het zaak eraan te beginnen. Het kan zijn dat je al een gezond voedingspatroon hebt en de tips enkel gebruikt om te finetunen. Verder raden we iedereen met een relatief ongezond voedingspatroon aan er gelijk mee te beginnen en, wanneer je overgewicht hebt, ook de vruchten te gaan plukken van je nieuwe gezonde voedingspatroon. Begin er vandaag nog mee!

Wil je meer weten over gezond afvallen, kijk dan ook eens op Verantwoord-afvallen.nl voor meer praktische tips over afvallen.

Datum: 01 september 2020