goede-doelen

Goed(e) doel(en) – Vrouwen voor vrouwen

Fitter leven, op je voeding letten of een nieuwe taal leren: allemaal goede voornemens die gefocust zijn op zelfverbetering, lekkerder in je vel zitten. Maar kunnen we niet meer doen voor onze medemens, voor de natuur, voor de mensen in jouw leven? Deze mensen helpen de samenleving voor alle vrouwen elke dag een stukje mooier (en eerlijker!) te maken en dit zijn de dingen die jij kunt doen om hier je steentje aan bij te dragen!

Menstrueer verantwoord

Wanneer de buikkrampen en rugpijn door komt zetten, weten we allemaal weer hoe laat het is. Menstruatieproducten zoals maandverband en tampons bevatten vaak veel plastic en zorgen jaarlijks voor een hoop afval. Dit zijn wat alternatieve, duurzamere keuzes:

  • De menstruatiecup. Veel cups worden tegenwoordig gemaakt van gerecyclede materialen! Na je menstruatie maak je de cup simpelweg schoon door deze te koken in heet water.
  • Wasbaar maandverband varieert, net zoals ‘regulier’ maandverband, in diktes van absorptievermogen, zodat er voor elke fase van je menstruatie een oplossing is.
  • Menstruatieondergoed werkt ongeveer hetzelfde als het wasbare maandverband, maar wordt door veel vrouwen als gemakkelijker ervaren omdat je het simpelweg aantrekt en niet met een verbandje zit dat door de dag heen gaat verschuiven.
  • Sponsjes, of wasbare tampons, hebben ongeveer dezelfde werking als een tampon, maar zijn herbruikbaar.

Betekent dit dat je je oude menstruatieproducten dan weg moet gooien? Absoluut niet! Maak op het werk of op je school een mandje met gratis te gebruiken menstruatieproducten of doneer ze.

Komt een mens bij de dokter

Wist je dat veel vrouwen nog verkeerd gediagnosticeerd worden door een arts, omdat al het bestaande onderzoek gebaseerd op witte, gezonde mannen? De Nederlandse non-profit organisatie Women Inc. heeft in het verleden campagnes ingericht om zowel mensen in de gezondheidszorg als vrouwen hierover te informeren. Verder houden ze zich bezig met andere gebieden waarin gelijkheid in de maatschappij een rol speelt.

Sieraden met een verhaal

Small businesses steunen is natuurlijk sowieso een mooi doel. A Beautiful Story is zo’n bedrijf. Behalve dat hun sieraden prachtig zijn, zijn ze fair trade en betalen ze hun werkers een leefbaar loon waar ze niet alleen hun basisvoorzieningen mee kunnen betalen, maar ook hun kinderen kunnen voorzien van een goede opleiding én kunnen sparen, om eens en voorgoed de armoedecirkel te doorbreken.

Girl power kun je leren

Het boek ‘We moeten allemaal feminist zijn’ van Chimamanda Ngozi Adichie omschrijft op humoristische en toegankelijke manier feminisme in de huidige tijd. Inmiddels is het korte boek ook omgeschreven en geïllustreerd voor kinderen, zodat ook de volgende generatie op toegankelijke manier kennis kan maken met feminisme.

Datum: 31 januari 2023